България става гарант за енергийната сигурност на партньорите си от

...
България става гарант за енергийната сигурност на партньорите си от
Коментари Харесай

Според Радев България става гарант за енергийната сигурност на региона

България става поръчител за енергийната сигурност на сътрудниците си от района. Това разгласи президентът Румен Радев при идването си за присъединяване в Европейския съвет в Брюксел.

Според него извънредно високо се оценявало българското предложение за свързване на газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. По думите му по този метод е допустимо да се придвижват доставените от Азербайджан количества газ.

Отбеляза, че България ще подписа меморандум с Азербайджан по време на идното посещаване на президента на страната Илхам Алиев, като съгласно президента България от страна, през която преминаваше съветски газ, щяла да се трансформира в деен разпределител на газ от най-различни източници.

Радев увери, че служебното държавно управление не се е отказвало от европейските средства за енергиен преход на трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил. Твърди, че изказванията на еврокомисаря по доближаването и промените Елиза Ферейра от тази седмица, че служебният кабинет е съобщил на Европейската комисия, че през тази година не се планува използване на проекта за обективен преход, се дължали на неразбирателство. България тази година има да получава 800 млн. евро, като изискването е до края на годината да представим проектите, добави президентът.

По думите му България ще упорства за софтуерна индиферентност в бъдещото европейско законодателство за природосъобразно произвеждане, което към този момент планува изключване на някои нуклеарни технологии. Залага се единствено на дребни модулни реактори и реактори от четвърто потомство, които към момента са в развой на разработка, разясни президентът и настоя законодателството да включва всички съществуващи нуклеарни технологии и означи, че България към този момент била изгубила доста със закриването на първите четири реактора в АЕЦ " Козлодуй " и страната и до през днешния ден носела следствията от това, добави президентът.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР