България става една от първите страни в света, успешно приложили

...
България става една от първите страни в света, успешно приложили
Коментари Харесай

Нова тв показа първото ин витро бебе у нас

България става една от първите страни в света, сполучливо приложили този способ за лекуване на стерилитет

9 юни е Денят на репродуктивното здраве. Преди 30 години се ражда първото българско бебе ин витро. Така България става една от първите страни в света, сполучливо приложили този способ за лекуване на стерилитет, предава Нова тв.

В Плевен ще се съберат бащите на българската ин витро медицина и техните възпитаници.

Програмата за деня включва безвъзмездни съвещания със експерти от повече от 14 клиники по репродуктивна медицина и експо алея с цялостна информация за опциите и изискванията в другите клиники. Зад самодейността стои съдружие „ Зачатие ”.

Илияна Тирилова е първото бебе ин витро, заченато у нас . Появява се на бял свят през 1988 г-. Днес тя живее в Чикаго и е кръстена на лекаря, направил процедурата - проф. Илия Ватев.

Точно преди 30 години България става първата страна в Югоизточна Европа, в която на бял свят се появява първото бебе в епруветка. Щастливите родители са Таня и Крум Тирилови от дребното градче Рила.

Въпреки, че през 1988 година ин витро процедурата е била нещо ново и завалено,  Илияна в никакъв случай не се е чувствала друга от останалите деца .

Проф. Илия Ватев е млад доктор, когато извърша първата процедура у нас. Днес, с помощта на него, със същата процедура на бял свят са се появили над 1000 бебета. Илияна живее при татко си в Америка. Крум Тирилов е притежател на компания за ВиК услуги, а след завършването на Чикагския университет Илияна стартира работа в банка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР