България ще въведе единната европейска валута от началото на 2024

...
България ще въведе единната европейска валута от началото на 2024
Коментари Харесай

Въвеждаме еврото от началото на 2024 г. без преходен период |

България ще вкара единната европейска валута от началото на 2024 година без временен интервал. Левът и еврото ще останат по едно и също време законно платежно средство за един месец.

Това планува признатият план за Национален проект за въвеждане на еврото у нас. В Координационния съвет за подготовка на България за участие в еврозоната влизат като съпредседатели шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев.  

Ангажиментът на България за приемане на единната европейска валута е препотвърден в Договора за присъединението на страната ни и Румъния към Европейския съюз.

" Подготовката за присъединението на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година. Въвеждането на еврото е планувано без временен интервал, като датата на приемане на еврото ще съответствува с въвеждането му като публична разплащателна единица. Превалутирането ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения валутен курс сред еврото и лв.. А след въвеждане на еврото в границите на месец левът и еврото ще бъдат по едно и също време законно платежно средство ", се споделя в известието на финансовото министерство.

При правенето на проекта са следвани положителните практики от страните членки на еврозоната.

Документът ще бъде оповестен за публично разискване преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Конкретните задания, които би трябвало да се извършат в процеса на подготовка за участие в еврозоната с съответните периоди и виновни за осъществяването институции, ще бъдат детайлно написани след това в План за деяние към Националния проект за въвеждане на еврото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР