България ще трябва да преструктурира земеделието си, ако има амбицията

...
България ще трябва да преструктурира земеделието си, ако има амбицията
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: След 30 ноември трябва да влязат в сила квотите за внос от Украйна

България ще би трябвало да преструктурира земеделието си, в случай че има упоритостта да остане конкурентна на европейския пазар и да се развива стабилно. Това разяснява министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и изясни, че след 30 ноември ще бъдат внасяни селскостопански артикули от Украйна.

Украйна е извънредно мощна земеделска страна, създава качествена и евтина продукция и към този момент е на европейския пазар, по тази причина и ние би трябвало да реагираме съответно, сподели министърът на земеделието Кирил Вътев и разясни.

" Украйна официиално не внася у нас слънчоглед, не внася зърно. Има импортиран от митнически надзор, ние го знаем какъв брой, знаем къде е. Тая мярка е до 30 ноември, след 30 ноември би трябвало да влязат квотните механизми за импорт. Съвсем неотдавна имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме от 30 ноември да му представим от кои артикули какви потребности ще имаме и единствено толкоз да влизат. Реално България не е забранила вноса, а Украйна извършва едно заричане да не внася до 30 ноември - т.е., те са сип наложили тази възбрана ".

Кирил Вътев e в Русе, където откри профилираното ревю „ Дунавски овощари “. На щандове производители от региона и други елементи на страната демонстрираха продукция от плодове и зеленчуци, мед, ядки, вино и други хранителни артикули. Инициативата има за цел да поддържа родното произвеждане.

Министърът заяви, че фермерските пазари още веднъж отварят след възбрана да се организират за една седмица поради птичия грип. Остава възбраната за живи птици и птичи артикули.

Земеделският министър засегна и тематиката с сложното намиране на работна ръка в бранша. Той разгласи, че се създава стратегия за омекотен банкет на служащи от други страни. Оказа се, че има и огромен проблем с поливните площи поради тежкия позволителен режим от басейновите дирекции в страната. Според министър Вътев първото, което би трябвало да се направи за разрешаване на казуса е да се облекчи достъпът на земеделците до поливна вода. За 30 години, от 100% поливни площи, сега в цялата страна те са едвам 0,7%, сподели още Кирил Вътев. По думите му, ще се работи на междуинституционално равнище и за облекчение на режима за сдружаване за преправка на продукцията на овощарите. 

Добрите вести са, че разработихме доста обективна методика за разплащане по de minimis. Средствата са 47,5 млн. лева От 1 декември потеглят разплащанията за подпомагането на земеделските производители и животновъди, които за тази година са общо към 700 млн. Тече приема на документи по Националния проект за възобновяване и резистентност, където са едни 320 млн. лв., обяви министърът на земеделието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР