"България ще трябва да инвестира 36 млрд. лв. за изграждането

...
"България ще трябва да инвестира 36 млрд. лв. за изграждането
Коментари Харесай

България планира да даде 36 милиарда лева за въоръжение

"България ще би трябвало да влага 36 милиарда лева за построяването на минимални военни качества. "

Това планува Концепцията за развиване на защитата до 2032 година, която обаче е формирана преди войната в Украйна, изясни в изявление за Българска национална телевизия началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

"Наистина се намираме в друга обстановка. Оказа се, че мирът има цена. Цената на поддържане на боеготовна войска ", уточни той. България сега влага 1,73% от Брутният вътрешен продукт за защита - надалеч под задачата от 2% - ангажимент, стихотворец през 2014 година

Ефтимов уточни още, че сред 700 и 800 военни от Италия ще дойдат в България за присъединяване в Многонационалната бойна група на НАТО тук. Американската рота "Страйкър " и българските военни в Многонационалната бойна група на наша територия към този момент упражняват взаимно.

От началото на войната в Украйна Военноморските ни сили следят Черно море деликатно, изясни той.

След нидерландските изтребители F-35 други съюзни самолети ще подсилят задачата по "Еър Полисинг " на българското въздушно пространство. Започва рационализация на авиобазата "Граф Игнатиево ". "Така че работим по разновидности за носене на "Еър Полисинг " от други летища ", уточни Ефтимов.

"Бъдете уверени, че в случай че тръгнат да се развиват дейностите, то както в народен, по този начин и в групов мащаб, ще има ограничения, които да показват нашата решителност и нашия възпиращ капацитет ", сподели още началникът на защитата.

БЕЗ ПАРАД

С обичайния водосвет на бойните флагове и знамената светини пред Паметника на Незнайния боец в София, само че без боен церемониал и тази година, ще бъде маркиран 6 май - Денят на храбростта и празника на Българската войска, споделя в изявление за Българска телеграфна агенция Митко Димитров, началник на пресцентъра на МО. Предишните две години церемониал нямаше поради пандемията.

Ще има обаче демонстрации на качества на въоръжените ни сили, сподели Димитров. Военнослужещи от Сухопътните войски ще покажат своите умения на образователния полигон "Ново село ", от Военновъздушните сили – на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще показват свои качества на полигона "Црънча ", а във Варна и в Бургас демонстрации ще покажат военнослужещи от Военноморските ни сили.

На 5 май ще се състои обичайна видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни зад граница.

Вечерта на 5 май в Борисовата градина в София Представителният отбор на въоръжените сили и Гвардейският духов оркестър ще изнесат празничен концерт.

Ден на отворени порти и празнична стратегия на Гергьовден ще има и в Националния военноисторически музей (НВИМ) и филиалите му - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Празникът на Българската войска е един от най-старите в националния ни календар. Традицията на Гергьовден като воински празник датира още от първите следосвобожденски години. За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската войска, одобрен за Ден на храбростта с декрет 5 от 9 януари 1880 година на княз Александър I, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР