България ще търси заеми за 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй“Последните

...
България ще търси заеми за 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй“Последните
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бърз старт за нов блок в АЕЦ „Козлодуй“; БДЖ вече има конкурент в превоза на пътници

България ще търси заеми за 7-ми блок в АЕЦ „ Козлодуй “
Последните няколко дни кабинетът „ Денков “ даде поръчка за бърз старт на плана за 7-ми блок в АЕЦ „ Козлодуй “, макар че към момента не е завършила оценката на опциите по feed контракта, подписан с американската Westinghouse в края на юни тази година. На съвещанието на Министерския съвет в сряда публично бе утвърден отчет на министъра на енергетиката за предприемане на дейности по създаване на блок 7 и 8 на АЕЦ „ Козлодуй “ с американската технология АР1000. В него се показва, че България стартира организацията на процедурите, нужни за избор на реализатор, който да даде комплексните услуги по планиране, създаване и въвеждане в употреба
БДЖ към този момент има действителен съперник при транспорта на пасажери
Пловдивската транспортна компания „ Пимк “ получи лиценз за жп транспорт на пасажери от Изпълнителна организация „ Железопътна администрация “. Дейността ще се прави посредством „ Пимк Рейл Експрес “ ЕООД, която бе учредена и вписана в Търговския указател през април тази година. Така държавното „ БДЖ – Пътнически транспорти “ за първи път в историята има действителен съперник при транспорта на пасажери. Решението за издаването на лиценза е от 28 септември, като е подписано от транспортния министър Георги Гвоздейков на 4 октомври, излиза наяве от качения документ в уеб страницата на агенция „ Железопътна администрация “.
Денков не знае какъв брой налози дължи „ Лукойл “ на България
Сагата „ Лукойл “ продължава с следващ епизод през днешния ден, в който престрелките сред (не)коалицията не престават. Сметките обаче не престават да не излизат, като точната сума на налозите, дължими от съветския петролен колос, остава толкоз неразбираема, колкото и повода за какво те към момента не са платени. Днес министър председателят Николай Денков съобщи, че „ Лукойл “ ще заплати дължимите към страната налози до края на тази година.
„ Лукойл “ твърди, че е внесла всички дължими налози
Само за деветте месеца на тази година " Лукойл " е изплатила близо 647 млн. лв., от които 153 млн. лв. предплатено изплатени корпоративен налог и краткотрайна солидарна вноска, оповестиха от сдружението в известие до медиите. Общата сума на налозите, платени в хазната от " Лукойл Нефтохим Бургас " за 2022 година, възлиза на близо 685 млн. лв., от които 90 млн. лв. са корпоративен налог и краткотрайна солидарна вноска, които бяха импортирани в края на 2022 г. 
Съдът на Европейски Съюз оправда БЕХ по остаряло дело на „ Овергаз “
Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ бяха оправдани по обвиняванията в корист с господстващото си състояние на пазара за доставка на газ. Това се случва след решение на Общия съд на Европейския съюз от през днешния ден, с което се анулира санкцията на Европейската комисия от 2018 година В края на 2018 година Брюксел санкции със 150 млн. лева БЕХ, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ (част от „ групата БЕХ “) за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.
Германската Festo откри високотехнологична лаборатория в София
Българската Festo Production, част от немския снабдител на технологии за автоматизация Festo, откри лабораторията си за изпитване и калибриране на високотехнологични продукти в София. Инвестицията на сдружението, която е част от цялостна рационализация на завода, е за над 500 хиляди лева Новото оборудване дава опция на активността на Festo в България да се трансформира от индустриална във високотехнологичен R&D бизнес.
Viber пуска заплатен абонамент на приложението в България
Viber пуска премиум пакета Viber Plus за българските консуматори от през днешния ден. Месечната абонаментна услуга предлага потребление на платформата без реклами и още спомагателни функционалности в добавка. Viber Plus ще коства 1.99 $ на месец. Всички познати до момента общоприети услуги на приложението остават свободно налични за потребителите и в България, и по целия свят.
Георгиева: Стегнете се... високите лихви ще останат задълго
Международното съдействие в един разграничен свят е от значително значение за превъзмогване на интервала на муден световен напредък, който ще продължи с години. Това разяснява ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, представена от Reuters. Тя предвижда, че и високите лихвени проценти ще се задържат за дълго време. Коментирайки икономическата конюнктура, тя сподели, че светът е живял във „ приказен филм “ близо 20 години преди повишението на лихвите през последните 18 месеца. По думите ѝ никой не е благополучен от внезапното повдигане на лихвите от 0 до 5%, само че би трябвало да свикнем със обстановката.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР