България ще се присъедини към заведената от Полша жалба в

...
България ще се присъедини към заведената от Полша жалба в
Коментари Харесай

Ще съдим Еврокомисията заради еконормите за ТЕЦ-овете

България ще се причисли към заведената от Полша тъжба в Съда на Европейския съюз против избраните от Еврокомисията емисионни равнища, които би трябвало да реализират огромните горивни съоръжения, реши през днешния ден Министерският съвет. Те засягат активността на въглищните централи в страните от Евросъюза.

Кабинетът счита, че България би трябвало да се причисли към жалбата на Полша, защото страната ни е измежду най-засегнатите от признатия правилник, съгласно който, в случай че до 2021 година въглищните централи не покрият поставените условия за равнища на филтриране от серен двуокис, азотни окиси, живак и други, би трябвало да прекратят активността си. 

" Топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетиката, защото създават над 40% от силата ", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Ако огромните горивни съоръжения прекратят активността си поради новите правила, цели райони от страната ще останат без прехранване и ще се сътвори обществено напрежение, излиза наяве от известие на уеб страницата на КНСБ.

След днешното решение на Министерския съвет страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ метод при последващи дейности, добави енергийният министър.

Варшава желае от съда да анулира решението на Еврокомисията от 31 юли 2017 година В него се показва какви емисионни равнища би трябвало да покриват огромните горивни съоръжения в Европа, с цел да дават отговор на признатия по-рано правилник за най-хубавите налични техники, на които да дават отговор предприятията. Според Полша определянето на позволените равнища за замърсяване на въздуха е осъществено въз основа на неправилни и непредставителни данни. В жалбата се показва още, че са признати прекомерно високи равнища за филтриране на нездравословните газове, които не са подобаващи и годни за реализиране на предстоящите изгоди и плануваните цели.

Освен това съгласно Полша не е направена оценка на последствията от обжалваното решение. Страната претендира и за нарушавания при гласуването на решението, което станало без авансово разискване.

Към жалбата на Полша и България ще се причисли и Унгария.

Вижте целия текст на признатия на 31 юли 2017 година документ тук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР