България ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще ни

...
България ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще ни
Коментари Харесай

България ще ремонтира украинска военна техника, Киев ще ни доставя ток

България ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще ни доставя ток. Това стана ясно на взаимната конференция на Кирил Петков и Володимир Зеленски след тяхната среща в украинската столица. 

„ Обсъдихме взаимоотношение в енергетиката - Украйна е подготвена да доставя България с електрическа енергия, да спомага за диверсификацията на газа през Трансбалканския газопровод ”, сподели Зеленски.    

По време на диалозите са били разисквани опциите за ремонт на украинска военна техника в българските мощности, изясни още Зеленски. „ За нас е значимо качеството и периодите ”, акцентира президентът.

Постигнати са били договорености за превозване на селскостопанска продукция през пристанище Варна.

Киев пък ще сътрудничи на българските плавателни съдове, блокирани на пристанища в Украйна.

„ Целта на глобите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги поддържа и отсега нататък. През февруари на среща та ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската вероятност на Украйна. Днес получих увещание, че България продължава да поддържа това ”, сподели Зеленски.

Той разяснява и акцията на Петков за дарения за муниции за Украйна. „ Със своя образец вие вдъхновявате доста хора по света да оказват помощ на моята страна. Благодарен съм и за готовността на господин премиера да вземе присъединяване в следвоенното възобновяване на Украйна ”, сподели Зеленски.

„ Искам да благодаря за лидерската роля, която вие показахте. Лидерството освен за Украйна, а и за свободния свят. Украйна ще завоюва тази война и  всички демократични страни стоят зад вас, няма никакво подозрение, че това е единственият излаз, който ще се случи, Благодаря за полемиката през днешния ден. България ще бъде щастлива да улесни износа на украинска електрическа енергия в България и на Балканите, която ще ни даде доста добра опция да имаме спомагателна електро сила и свободен капитал. България ще бъде повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища ”, съобщи Кирил Петков.

„ Когато приказваме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент в поддръжката на Украйна, като употребява трансбалканския газопровод и може да достави газ през терминалите за полутечен газ през Гърция и Турция и ще даде и на двете ни страни по-ниски разноски и спомагателен приток на гориво ”, сподели още Петков.

„ По отношение на вашата покана за България да взе участие в реконструкцията на Украйна, ние ще сме повече от щастливи да го създадем. Благодаря и за предлагането да помогнете на нашия транспортен съд да напусне Черноморск. Знам, че това не е елементарно, само че съм благополучен, че имате проведен проект за нашите моряци да се върнат у дома ”ы сподели още Петков.

„ Вашето искане за военно - техническа помощ и ремонт на тежки машини в български заводи ще бъде добра опция за България и Украйна ”, сподели още министър председателят Петков.

По думите му за България е значимо Украйна да вижда явен път към Европейски Съюз. „ Това е мястото, към което Украйна принадлежи. Украйна е част от европейското семейство. Имате мощния глас на България, когато се срещна с моите европейски сътрудници ”, сподели Петков.

Той сподели още, че желае да се върне в Украйна, с цел да отпразнува победа на Украйна.

„ България е щастлива да застане до вас и да ви поддържа ”, сподели Петков.

По-рано денем българската делегация посети градовете Бородянка, Буча и Ирпен. 

" Пълен смут, мирни жители стават цели. Не е човешко да останем несъпричастни към такава покруса ", разяснява Петков във връзка концепцията България да окаже военна помощ на Украйна.

Източник: Народоосвободителна въстаническа армия

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР