България ще привлича все повече туристи от Китай и другите

...
България ще привлича все повече туристи от Китай и другите
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Работна група от няколко държави ще чертае Балкански маршрути за туристи от далечните пазари

България ще притегля от ден на ден туристи от Китай и другите далечни пазари с общи Балкански направления, включващи няколко страни. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в изявление за утринния блок на Бтв.

Тя заключи първата по рода си среща на министрите от Европейски Съюз „ Туризъм и стопански напредък “ в София в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз като доста сполучлива и високо оценена от еврокомисар Биенковска и генералния секретар на Световната организация по туризъм Пололикашвили.

Форумът събра рекордните над 520 делегати.
Обсъдихме с страни членки на Европейски Съюз методите да притеглим повече туристи от Китай и далечните пазари към общата дестинация Европа, като към самодейността ще бъдат привлечени също Западните Балкани и Турция.

Създаваме работна група с представители на министерства и общините за създаване на направления, с които да привличаме китайските туристи.

За това значително ще способства и нашата концепция да се сътвори Карта на 100-те европейски туристически обекта, в която ще бъдат включени като начало забележителностите от описите на ЮНЕСКО. Дискутирано бе и основаването на Европейски туристически фонд, който ще спомага за реализацията на тези хрумвания с финансови и други механизми, разясни министър Ангелкова.

Според анализите от ден на ден българи избират да изкарат почивката си в България, тъй като качеството на нашите туристически услуги стабилно пораства. Това е доказателство, че туристите са удовлетворени от предлагания артикул, подчертава министърът. Според публично изследване да вземем за пример над половината от интервюираните българи ще изберат през идващия сезон Българското Черноморие и също една втора от сънародниците ни остават за ски ваканции в родината си.

Министър Ангелкова планува известно повишаване на лятната отмора, тъй като се уголемява търсенето на предложения за висококатегорийните хотели, където се предлага и по-добро качество, само че това зависи напълно от сектора, защото туризмът у нас е 100% частен. Министърът обаче напомни, че по данни на западната преса България е измежду водещите страни за най-изгодна отмора.

Тя сложи акцент върху нуждата да се подсигурява стопанисването на морските плажове, с цел да бъде обезпечена безпроблемна лятна отмора на хората.

Независимо дали ще бъде по ЗУЧК или по новия Закон за концесиите, концесиите на плажовете ще се отдават от Министерството на туризма, разясни тя и съобщи, че това е обикновено, тъй като то е отрасловото ведомство.

И двамата с вицепремиера Валери Симеонов се борим да има ред по курортите. Изцяло съблюдаваме закона и следим процедурите да се правят транспарантно. Проблемът с плажовете в затворените комплекси ще се реши посредством концесиите, защото за концесиите не най-високата цена е аршин за установяване на стопанина, както е при наемите, а комплекс от критерии.

Потребителите желаят плажовете да бъдат дадени на концесии и се оповестиха срещу цялостното унищожаване на преместваемите обекти. 92% от интервюираните в изследване упорстват плажовете да имат стопани, а над 60% желаят на самия плаж да има преместваеми обекти за улеснение на туристите. Подготвяме документи и ще пуснем концесиите оптимално бързо, с цел да защитим интереса на страната, безапелационна бе министър Ангелкова.

Тя обърна внимание и на зимния туризъм, който би трябвало да се развива също ускорено. За Пирин всичко ще бъде направено съгласно разпоредбите. Няма риск да се презастрои планината, няма по какъв начин това да се случи на 48 % от територията й. Ще се построяват единствено спортно-технически уреди. И това важи освен за Банско, а и за Боровец, Пампорово, Витоша, Стара планина, Родопите, разяснява министърът.

До планинските ни курорти би трябвало да има бърз и екологичен достъп, а това са лифтовете, стана ясно от думите й. Промяната обаче не става бързо – би трябвало да има капиталово желание, което се подлага на публично разискване и екооценка. Факт е, че означаваме растежи на зимните туристи и актуалният сезон също се чака да донесе нарастване от 5-10% в техния брой, заключи министър Ангелкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР