България ще получи 6,3 милиарда евро от ЕС за възстановяване.

...
България ще получи 6,3 милиарда евро от ЕС за възстановяване.
Коментари Харесай

6,3 млрд. евро потичат към България, ако се откажем от въгли...

България ще получи 6,3 милиарда евро от Европейски Съюз за възобновяване. Въпреки това би трябвало авансово да се откри график за отхвърли от потребление на въглища, предава БГНЕС.

„ Това към този момент стана всекидневие “, майтапи се 20-годишната Ирина. За по-голямата част от българите парламентарните избори на 14 ноември ще бъдат следващите. Георги, който преди малко е навършил 18 години и седи с приятелите си на скамейка в парка, ще гласоподава за първи път.

„ Но кой знае, може би ще би трябвало незабавно да гласуваме още веднъж. “ Разсъжденията на Георги не може да бъдат отхвърлени изцяло. През юли беше определен нов парламент, само че по-късно партиите не съумяха да сформират държавно управление.

Това, от една страна, се дължи на обстоятелството, че никой не желаеше да се коалира с управлявалата до момента консервативна партия ГЕРБ, както и тъй като новосъздадената партия „ Има подобен народ”, без какъвто и да било политически опит, отхвърли всички разновидности за парламентарно съдействие. Очаква се в този момент изборната интензивност да бъде даже по-ниска от предходната – 40%, поради разочарованието и митингите. Този път по едно и също време с парламентарните ще се проведат и изборите за президент.

Служебно държавно управление

Президентът Румен Радев назначи неотдавна още веднъж служебно държавно управление, в което влязоха доста специалисти. Един от тях е 30-годишният Атанас Пеканов, който поради работата си в държавното управление в София е прекратил работата си в Института за стопански проучвания (Wifo) във Виена. Пеканов е един от многото млади българи, които следват във Виена.

„ От моя випуск за Виена отпътуваха 30 души”, споделя той. За доста българи Виена е централно място, където могат да получат шанса, който нямат в България.

Напускането на образованите и насочените към промени е неприятно за самата страна и Пеканов също го знае. Сега той желае да поддържа родината си, най-малко през преходния интервал. През последните няколко години той към този момент беше работил като консултант на президента Румен Радев, който е непосредствен с представителите на левицата. А за самия Пеканов битката против обществената неправда е съществена грижа. През последните няколко месеца той работи върху проекта за възобновяване и резистентност, който би трябвало да бъде изпратен в Брюксел, тъй че обещаните 6,3 милиарда евро помощи за възобновяване след пандемията да могат да се влеят в страната.

Подробни стъпки

Но в този момент Европейски Съюз изисква България да показа подробни стъпки за това по какъв начин има намерение да затвори въглищните си електроцентрали. В момента съвсем 40 % от електричеството в страната към момента се създава от въглища, което предизвиква големи вреди на околната среда. „ Мнозина са доста скептични, когато става въпрос за последователно унищожаване на въглищата “, споделя Пеканов.

" Тези хора не мислят, че ще има вложения в подмяна на работните места във въгледобивния бранш ", прецизира той.

Той самият е бил сюрпризиран, че в този момент Европейската комисия изисква ясни периоди.

„ Въпросът е дали за няколко седмици може да се вземе решение по какъв начин през идващите 15 години ще се развива въгледобивният район към Стара Загора. Нашето предпочитание, обаче, е да представим проекта преди изборите. Всичко зависи от договарянията сред нашето енергийно министерство и Европейската комисия ", посочи Пеканов.

Повече пари за обучение и опазване на здравето

Що се отнася до наличието, за Пеканов е приоритет в националния проект да се влага повече в образованието, опазването на здравето и обществената област. Така че в този момент процентът за обществено подкрепяне се поправя по отношение на инфлацията и се усилва. " Това не се беше случвало от 10 години и по тази причина хората получават все по-малко пари ", сподели икономистът пред австрийския „ Дер Щандарт”.

„ Заплатите, налозите и преразпределението тук са доста ниски. По-рано това се смяташе за единствения метод да се реализира конкурентноспособност. Никога не съм споделял тази оценка. И доста българи към този момент не възприемат това като модел. В резултат на това те се усещат изложени на доста опасности. Това също насърчи емиграцията ", споделя Пеканов.

Твърде малко оферти

Сумата от 6,3 милиарда евро би трябвало да бъде употребена и за цифровизация и за здравния бранш.

„ За нас по-новите технологии в лечебните заведения са значими, да вземем за пример за лекуването на инфаркти и инсулти ", сподели Пеканов. Преди всичко би трябвало най-малко малко да бъдат уравновесени големите районни разлики. И до момента в който районът на София (Югозападен – бел. ред.) се развива добре, петте района отвън столицата са най-бедните в Европейски Съюз. Като вицепремиер Пеканов е открил също, че в министерствата липсва експертиза. Просто постъпват прекомерно малко оферти по какъв начин би трябвало да се употребяват парите, споделя той. Ето за какво в администрациите са нужни повече млади специалисти.

Въпреки, че Пеканов идва от страна, в която върховенството на закона не се радва на особена респект или може точно заради това той е за това „ средствата от Европейски Съюз да бъдат по-сериозно обвързани с дейно господство на закона”. Критериите за това би трябвало да бъдат строги. През миналите години сенчестата роля на могъщия основен прокурор Иван Гешев, който беше непосредствен до тогавашните ръководещи, докара до митинги. Гешев е знак на една правосъдна система, подкопана от частни ползи. Затова служебното държавно управление е присъединило в националния проект предлагането други прокуратури да могат да ревизират основната прокуратура.

Правилният път

Като цяло, ученият хвали проекта за възобновяване на Европейски Съюз.

„ Това е резултатът от диалозите сред доста макроикономисти, които постоянно твърдяха, че Европейски Съюз се нуждае от подобен инструмент, с цел да се възвърне от рецесията и да приложи цели като цифровизация или зелената договорка. Вярвам, че този път, за разлика от последната финансова рецесия, сме на прав път.”

В процентно изражение България получава най-високия дял от финансовите запаси след Хърватия. Решаващият фактор беше какъв брой мощно е наранена една стопанска система и какъв брой дребна е страната.

Държавата със 7-милионно население желае през 2024 година да се причисли към еврозоната. Пеканов показва, че пенсионерите и другите рискови групи се опасяват от съществено нарастване на цените и по тази причина упорства да се работи внимателно. „ Балтийските страни се оправиха добре, там нямаше огромна инфлация “, изясни той, давайки ги като добър образец за присъединение към еврото. Става въпрос също жителите да бъдат добре осведомени и да не им се дават празни обещания.

" Ясно е, че не може внезапно да станем като Германия или Австрия. "

Консервативна парична политика

Пеканов схваща паниките на Германия, Австрия и Нидерландия, когато става въпрос за приемане на нови членове на Европейски Съюз. Той показва обаче, че контролът в еврозоната в този момент е доста по-добър, в сравнение с преди 20 години и че България води доста консервативна парична и дългова политика: " Ние сме доста внимателни даже в този момент в рецесията. Много повече пари бяха изразходвани в Западна Европа, по тази причина противопандемичните ограничения бяха признати там по-лесно. Тук имаше доста възмущение, тъй като хората, които работят на скъсен работен ден, не получиха толкоз огромни компенсации. "

Страхът от фрапантни промени в България е огромен поради огромната беднотия.

" Средният приход към момента е под 500 евро. Минималните заплати са към 200 или 300 евро. Ето за какво можем да бъдем амбициозни, единствено в случай че и хората са с нас ", сподели Пеканов. Младият икономист, който е работил също във Франкфурт, показва, че е нужна сериозна маса, с цел да се реализира действителна смяна. Решаващият фактор е дали през ноември българите ще изберат политически сили, задоволително насочени към промени: „ Въпросът е дали тази сериозна маса я има “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР