България ще навлезе в оранжевата зона до няколко дни. Според

...
България ще навлезе в оранжевата зона до няколко дни. Според
Коментари Харесай

Кацаров: България ще навлезе в „оранжевата зона” до няколко дни

България ще навлезе в „ оранжевата зона ” до няколко дни. Според проекта на здравното министерство това постанова да се подхващат ограничения. Това съобщи по Нова тв здравният министър в служебния кабинет доктор Стойчо Кацаров. Той обаче посочи, че все още данните за страната не изискват налагането на ограничавания.

Кацаров разяснява, че не може да бъде упрекнат, че постанова боязън или ползва някакви ограничения за дискриминация. „ Напротив - настоявам, че ограничаващите ограничения в страната са най-либералните в цяла Европа ”, уточни той. И разясни, че рестриктивните мерки в проекта са планувани за всички събития на закрито, а освен за заведения за хранене, нощни заведения или питейни заведения.

„ Мерките в „ оранжевата зона ” плануват понижаване на потенциала. В момента ограничаването е до 50%. Ако страната влезе в „ оранжевата зона ”, проектът планува понижаване на този потенциал до 30%, а не затваряне ”, безапелационен е здравният министър.
 Бойко Рашков отново пред Народното събрание, Стойчо Кацаров също ще би трябвало да приказва - за ковид Бойко Рашков отново пред Народното събрание, Стойчо Кацаров също ще би трябвало да приказва - за ковид
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков още веднъж ще бъде изслушан от депутатите в Народното събрание - през днешния ден, 28 юли, съобщи БГНЕС....

Кацаров разгласи, че се приготвя и до края на седмицата ще бъде признат пакет за диагностика и лекуване на заболели от ковид в амбулаторни условия въз основата на Единния протокол.

„ Като спомагателна опция да се понижи натискът за хоспитализация на всички пациенти, които са с COVID-19. Ще платим медикаментите и проучванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които реализират лекуването в амбулаторни условия ”, сподели той.

Министърът разяснява и актуализацията на бюджета. По думите му, в случай че тя не се одобри, държавното управление няма да има опция да изплати обезщетения. „ Доколкото знам, във връзка с ограниченията за подкрепяне, няма никакви пари сега. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от запаси на здравното министерство и на други министерства. За август евентуално парите няма да стигнат за погашение даже на помощта за медиците на първа линия ”, посочи Кацаров. Той насочи предизвестие за проблеми с обезпечаването на медикаменти, в случай че не се подхващат дейности по актуализацията на бюджета.

Той разяснява и различията сред Столичното РЗИ и здравното министерство по отношение на налагането на ограничавания в София. „ Д-р Данчо Пенчев е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в проекта ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези цифри. Законът обаче му дава опция, след координиране с основния държавен здравен контрольор, да наложи ограничения, без значение от това дали аз ги утвърждавам, или не ”, разясни отрасловият министър.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР