България ще може да отговори на изискванията за нивото на

...
България ще може да отговори на изискванията за нивото на
Коментари Харесай

Г. Кадиев: България в еврозоната най-рано през 2027 г.

България ще може да отговори на условията за равнището на инфлацията и да влезе в еврозоната най-рано през 2027 година, сподели финансистът Георги Кадиев в предаването на Дарик „ Без искания ”. Според него е цялостна неистина българите да бъдат заблуждавани, че е допустимо влизане в ерозоната на 1 януари 2025 или 1 юли 2025.

„ 1 януари 2025 година би означавало ние да овладеем инфлацията. Трябва в последните 12 месеца всеки месец инфлацията да е била в рамките, които са заложени. Ние сега сме над тази граница с 4,2%. Важно е с какъв брой понижаваме всеки месец разликата до границата. Ние понижаваме всеки месец с 0.2%. Тоест на нас ни трябват при 4.2% - 21 месеца. От там нататък още 12 месеца, с цел да покажем, че сме в тези граници. Това са 3 години. Реалистично, ние по-рано от 1 януари 2026, даже 2027 няма по какъв начин да влезем ”, разяснява Кадиев.

По думите му държавното управление има ресусрс да смъкне този интервал, само че трябват тежки ограничения. „ Трябва ограничаване в нарастването на обществените разноски, евентуално ограничаване в нарастването на пенсиите, на заплатите в публичния бранш – това са тежки политически ограничения. За политиците е доста мъчно да вземат такива решения, само че би трябвало да преценяват кое по-важно – влизане в еврозоната и ограничение на инфлацията или растеж на приходите – не можеш да имаш и двете по едно и също време ”, добави Георги Кадиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР