България ще изпълни Европейска заповед за арест спрямо българин, разследван

...
България ще изпълни Европейска заповед за арест спрямо българин, разследван
Коментари Харесай

Европейска заповед за арест за българин, работил в колцентър. Разследван е за киберизмами в Германия

България ще извърши Европейска заповед за арест по отношение на българин, разследван за киберизмами в Германия

Владимир Г. е бил арестуван на 25 октомври след постъпилата Европейска заповед за арест. Федералната република го търси поради присъединяване в проведена незаконна група за измами и компютърни закононарушения. Заедно със свои сътрудници 29-годишният мъж работел в прът център с офиси в България. Според описаното в заповедта, чиновниците се представяли с подправена идентичност по телефона и посредством имейл на клиенти в западноевропейската страна.

Чрез погрешни изказвания и обещания за високи облаги ги подвеждали да влагат обилни суми в разнообразни финансови интервенции. В нито един миг обаче не били правени вложения. Депозираните средства били превеждани по сметки на незаконната група.

Предметът на довършените закононарушения от Владимир надвишава 432 800 евро, а на опитите - 55 000 евро.
Делото пред актуалната инстанция бе формирано след постъпил митинг от прокуратурата против решението на Варненския областен съд. Представителят на Апелативната прокуратура смята, че желаното лице би трябвало да бъде предадено, тъй като вредата за потърпевшите е настъпила в Германия. Адвокатите опонираха с тезата, че закононарушенията или част от тях са осъществени в офиси във Варна и София, т.е. на територията на България и би трябвало да бъдат преследвани съгласно българското право.

Съдебният състав съобрази, че Европейската заповед за арест съдържа подробни описания на деятелността на българина като част от незаконна формация, която в интервала август 2019 - юли 2020 година умишлено и съзнателно се обединила да прави продължителна “кибертърговска машинация “. Действително част от детайлите на закононарушенията, разказани в ЕЗА, са осъществени на територията на нашата страна – в прът център, само че освен. Вредоносният резултат е настъпил във Федерална Република Германия.

„ Очевидно е, че цялостната незаконна активност е обвързвана с искащата страна, заради което няма причина да се смята, че хипотетично осъществяване на следствие в България би могло да е рационално съображение да се откаже предаването на желаното лице “, написа в решението на Варненския апелативен съд. До сегашния миг в нашата страна наказателно произвеждане за същото действие по отношение на Владимир Г. не е формирано.

По тези съображения въззивната инстанция одобри атакуваното решение на Окръжния съд за погрешно и незаконосъобразно, заради което го анулира и постанови ново, с което позволи осъществяването на Европейската заповед за арест. Съдебният акт не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР