България ще бъде регионален център за опазване на културното наследство

...
България ще бъде регионален център за опазване на културното наследство
Коментари Харесай

България става регионален център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа

България ще бъде районен център за запазване на културното завещание в Югоизточна Европа. През септември следва основаването на работна група, която ще сложи началото на интеграцията в областта на недвижимото културното завещание сред България, Румъния, Северна Македония, Черна гора, Албания и Турция, оповестиха от Националния институт за недвижимо културно завещание.

Инициативата е на френските културни институти в София и Букурещ, посолствата в двете столици, НИНКН и Школата „ Шайо “, която организира заниманията си в Пловдив, към Центъра за архитектура и завещание в Париж. Чрез нея страните от района ще работят дружно за опазването на недвижимото културно завещание и ще търсят европейско финансиране за общи планове.

През последните 100 година отношението към недвижимото културно завещание се промени. То към този момент не принадлежи единствено на жителите на обособените страни, а е световна историческа и културна полезност, която би трябвало да бъде опазена, показана и приспособена към модерното време, тъй че да я съхраним и предадем на идващите генерации, разяснява шефът на НИНКН арх. Петър Петров.

Експерти от България Румъния и Франция към този момент разискват първите тематики на районно съдействие: морските курорти през ХХ век и културният продан по река Дунав.Архитектурното завещание от предишния век беше специфична тематика и по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Социалистическите курорти “ в Югоизточна Европа от дълго време притеглят интереса на откривателите и туристите като неповторим очевидец за културната среда и живота до рухването на Берлинската стена.Част са от към момента ненаписаната европейска история на морските курорти, която стартира в далечната 1760 година

Освен че свързва най-вече страни в света – 10, Дунав е доста повече от елементарен транспортен кулоар. Реката е маршрутът на културен разговор, в който градовете по поречието взаимно си въздействат и се трансформират във времето.

Френският център за архитектура и завещание работи с 31 страни по света, само че най-дългогодишното му партньорство е с България. НИНКН и Екол дьо Шайо провеждат повече от 20 години профилирани курсове за архитекти. Към тях ще се причислят и архитекти от страните, участващи в самодейността.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР