България се стреми към всестранно развитие на транспортната и енергийна

...
България се стреми към всестранно развитие на транспортната и енергийна
Коментари Харесай

Румен Радев: България се стреми към всестранно развитие на транспортната и енергийна свързаност като ключов фактор за стабилността в Югоизточна Европа

България се стреми към всестранно развиване на транспортната и енергийна съгласуваност в района като основен фактор за стабилността в Югоизточна Европа. Това съобщи президентът на среща през днешния ден в президентската институция с министъра на външните работи на Република Гърция Йоргос Герапетритис, който е на публично посещаване у нас, оповестиха от пресцентъра на държавния ни глава.

По време на диалога беше откроено смисъла на стратегическото партньорство сред България и Гърция, а и Георгиос Герапетритис подчертаха, че интензивният и градивен разговор сред двете страни на високо и най-високо ниво е причина за задълбочаване на съдействието във всички сфери от съвместен интерес.

 
" Не единствено българската и гръцката стопанска система, а и целият район има интерес от усъвършенстването на транспортната, енергийна и цифрова инфраструктура в посока Юг-Север ", акцентира президентът.

Президентът Радев открои смисъла на общите планове за създаване на петролопровод сред Александруполис и Бургас, увеличение на преноса на природен газ за Европа през газовия интерконектор сред Гърция и България, разширение на размера на газохранилището в Чирен, за ускорение на плана за създаване на петролопровода на НАТО от Гърция към България и Румъния, за разширение на железопътните мрежи, както и за допустимо по-бързото разкриване на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рудозем - Ксанти ".

удостовери интереса на страната ни да взе участие в ръководството на пристанищата в Кавала и в Александруполис. Обсъдено бе и настоящото значение на тристранни инфраструктурни планове сред Гърция, България и Румъния в подтекста на районните и световни провокации.

 По време на срещата президентът изрази и признателността си за поредната поддръжка на Гърция за пълноправното присъединение на България към Шенген и отпадане на контрола по сухопътните граници.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР