България се сблъсква с редица предизвикателства в енергийния сектор, които

...
България се сблъсква с редица предизвикателства в енергийния сектор, които
Коментари Харесай

Енергийната реформа в България: Закъснение с висока цена

България се сблъсква с редица провокации в енергийния бранш , които изискват незабавни и ефикасни решения. Въпреки че енергийната система не е в непосредствена заплаха от срив , са явни съществени компликации, които могат да подкопаят нейната резистентност и успеваемост.

„ В системата навлязоха извънредно доста възобновими мощности и отпадат стандартни централи “, съобщи Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор /ЕСО/, наблягайки проблемите свързани с интеграцията на възобновимите източници в енергийната система.

„ Другата причина е, че ние с мудни темпове вършим пазарните промени “ , изясни Цачев, наблягайки сериозната нужда от ускорение на процесите за рационализация и либерализация на енергийния пазар .

Цачев подчертава на заплахите, произлизащи от нелоялни търговски практики , които могат да дестабилизират енергийната система и да навредят на ползите на потребителите и стопанската система като цяло.

Цачев акцентира нуждата от „ изчистване на всички законодателни и регулаторни пропуски “ , като главен метод за превъзмогване на съществуващите провокации и гарантиране на по-стабилна и транспарантна енергийна среда .

„ Трябват ни и гъвкави мощности, които да преодолеят небалансите “ , декларира Цачев, акцентирайки на смисъла на вложенията в нови технологии и инфраструктура , които могат да улеснят консолидираното на възобновими източници и да подобрят отговора на системата на променливите енергийни потребности .

Българската енергийна система се намира на кръстопът, изправена пред съществени провокации, които изискват съгласувани старания от страна на държавното управление, регулаторните органи, енергийните компании и обществото. По думите на Цачев предприемането на решителни дейности за рационализация на енергийната инфраструктура и пазар , дружно с укрепването на регулаторната рамка, ще бъде ключът към основаването на устойчива и надеждна енергийна система, способна да отговори на потребностите на бъдещите генерации.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР