България се отказва от ангажимента си да намали с 40%

...
България се отказва от ангажимента си да намали с 40%
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха ТЕЦ-ове да работят без ограничения

България се отхвърля от уговорката си да понижи с 40% въглеродните излъчвания от въглищните ни централи, или най-малко депутатите в 48-ото Народно заседание се отхвърлиха. С огромно болшинство представителите на съвсем всички партии одобриха решение, с което задължават служебното държавно управление да договаря с Европейската комисия за смяна на към този момент утвърждения и изпълняващ се План за възобновяване и резистентност. По-специално – промяна в частта „ Енергетика “ и да реализира единодушие и предварителна оценка от Европейската комисия до 31 март тази година.

Гласуването, препоръчано от ГЕРБ и приключило с поддръжката на 185 депутати, мина извънредно бързо и без диспути. Обсъжданията действително се случиха нощес и рано тази заран в Комисията по енергетика, като те продължиха повече от 6 часа. В последна сметка народните представители се съгласиха още веднъж да употребяват много противоречивия метод, до момента съвсем постоянно определян от Конституционния съд като незаконосъобразен, да задължат Министерския съвет да договаря за отпадане на клаузата в Плана – за съкращаване на въглеродните излъчвания от ТЕЦ-овете.

Условието на Комисията за 40% съкращаване до 2025 година по отношение на базовата 2019 година беше признато от държавното управление на  " Продължаваме промяната ".

По отношение отбраната на Маришкия басейн и отбраната на въглищните централи постоянно е имало единогласие в този парламент “, разяснява депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е вносител на законопроекта.

Изискването за 40% понижение на излъчванията визира всички централи, работещи на въглища – " Топлоелектрическа централа Марица 3 " ЕАД, " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " ЕАД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, AES3C Марица Изток 1, Топлоелектрическа централа Контур Глобал Марица Изток 3, Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД, Топлоелектрическа централа " Република ", Топлоелектрическа централа Русе Изток и " Топлофикация Сливен ".

Въпреки че измененията по документа бяха дефинитивно признати през април в края на предходната година, тематиката за работата на въглищните централи още веднъж излезе на дневен ред последния месец. Започна политическо говорене и взаимни обвинявания сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " кой в действителност първи е изискал замърсяващите въглищни централи да бъдат затворени.

Мотивите към днешното решение са, че предстоящите последствия от намаляването на излъчванията ще са закриване на работни места и дефицит на електрическа енергия. Целта на днешното решение е тези проценти да бъдат предоговорени с Европейска комисия, взимайки поради „ новата действителност “ и войната в Украйна, мотивираха се депутатите.

Според водача на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петкова единственият метод да предоговаряме тези условия е на районно равнище, тъй като по думите му „ централите са значими освен за България “. Според него страната ни може да получи дерогация и по тази тематика – както се случи за вноса на съветския нефт и отбраната на " Лукойл ".

Междувременно през днешния ден пред Народното събрание служащи от ТЕЦ-ове излизат на митинг в отбрана на работата на централите. Те се провеждат от КНСБ и КТ „ Подкрепа “.

Депутатите задължиха служебния кабинет да предоговори още една значима смяна в Плана. Те упорстват да отпадне „ раздробяването “ на Български енергиен холдинг (БЕХ). Приетата в документа мярка планува обособяване на собствеността на „ Булгартрансгаз ” и ЕСО от корпоративната конструкция на БЕХ.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениНакратко 220 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Политика 40 Депутатите гласоподаваха ТЕЦ-ове да работят без ограничавания Компании 244 Веригата за бързо хранене Subway се продава Транспорт 264 Депутатите открехнаха вратата за промени в тол системата Компании 71450 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 17885 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 12713 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 6834 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новини11:25 Накратко 40 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в СофияОще от ПолитикаВиж всичкиПолският министър председател: Изборът на еврото налива масло в огъня Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР