България се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз.

...
България се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз.
Коментари Харесай

Първи в Европа: България е най-големият производител на тикви в ЕС

България се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз. Това излиза наяве от *. През 2016 година нашата страна е произвела 133 000 тона от зеленчука, който обичайно се употребява и за изработката на плашещи фенери за празника. В класацията на второ място е Испания, Франция остава на трета позиция. Далеч обратно в " тиквената конкуренция " остават Германия и Португалия. Защо в страната ни води в самобитната ранглиста?

Тиквата е придирчив зарзават и желае изключително внимание, описа за Дарик Данаил Йорданов, който със своята годишна продукция през предходната година също е съдействал за рекордния пердах тикви у нас:

" За тиквата би трябвало доста добре да е обработена почвата, имат много искания към това, какво се е гледало на тази почва. Тъй като е просвета, която заема огромна повърхност, имат много условия, не харесват по никакъв начин бурени ".
 Есента си има своя неизразим и непостижим сексапил. Той е дъжда, в топлата покривка, в нападалите листа... ThinkStock/Getty Images
В последните години страната плащаше в допълнение за развъждане на тикви и това увеличи изкуствено производството. " Имаше го и този миг, защото до този миг имаше обвързано подкрепяне за тиквите  много хора насяха доста декари с тикви поради дотацията, тъй като по този метод си избиват рентите, които заплащат. Но, за жалост, те ги сяха не с цел да получат рандеман, а поради дотацията. Тези хора бързо отпаднаха от системата, защото не полагаш грижи, няма по какъв начин да получиш положителни добиви ", сподели Йорданов. Той показа, че към сегашния миг от капризния зарзават не се печели, а от други култури - да.
 Есента си има своя неизразим и непостижим сексапил. Той е дъжда, в топлата покривка, в нападалите листа... ThinkStock/Getty Images
Хелуин не води до изключително огромно търсене на тикви, а и има разлика от тиква до тиква, изясни още Данаил Йорданов. " Това се дължи на традициите у нас и по отношение на развъждането, и по отношение на потреблението на тикви, защото българинът е привикнал да хапва тиква с мед и орехи, на супи, всячески. Затова ги гледат хората, а не за Хелоуин да вземем за пример или някакви празници ", разяснява той. И добави, че не е забелязал покачване в търсенето поради Хелоуин. Може би хората купуват повече за децата, с цел да украсят, само че това не са ядливи тикви, а нормално се купуват декоративни.

Заради сухите летни месеци обаче Североизточна България не се оказва изключително подобаваща за развъждане на тикви, изясни още Данаил Йорданов.
 тикви ThinkStock/Getty Images
*Хелоуин се отбелязва в края на октомври, в навечерието на католическия Ден на Вси светии. За празника децата се преобличат в маскарадни костюми и носейки фенери от издълбани тикви, желаят бонбони от съседите си със заканата, че в случай че не им дадат, ще им погодят някой номер. Смята се, че празникът води началото си от езически обред на античните келти във връзка отбелязването на тяхната нова година. Подобни ритуали има в редица страни. У нас на Васильовден се организират шествия на кукери със страшни маски, които гонят  злите сили.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР