България се нуждае от 20 000 шофьори, а Европейският съюз

...
България се нуждае от 20 000 шофьори, а Европейският съюз
Коментари Харесай

Таня Скринска: Имаме нужда от 20 000 шофьори

България се нуждае от 20 000 водачи, а Европейският съюз – 500 000. Това са единствено дребна част от проблемите с неналичието на работна ръка, с които се сблъсква транспортният отрасъл.

За дефицита на квалифицирани и неквалифицирани чиновници споделя пред БГНЕС предприемачът Таня Скринска, която има интернационален бизнес, обвързван с фрахтоването, интермодалния и мултимодалния превоз.

В цяла Европа има от ден на ден сигнали за дефицита на фрагменти. Около 75% от работодателите в 21 европейски страни не могат да намерят служащи с подобаващи умения през 2023 година В съпоставяне с 42% през 2018 година този дял се е нараснал с 33 процентни пункта. Няма признаци търсенето на квалифицирани служащи да се забави скоро.

„ Всички ангажирани в транспортния бранш срещат все по-големи компликации да намират фрагменти, които да работят, макар че заплатите са доста положителни за стандарта на България “, показа Скринска. Тя уточни, че казусът с дефицита на работна ръка с подобаващите умения стои пред техния отрасъл от години и макар сигналите, нито страната, нито бизнесът се ангажират съществено с неговото решение.

Особено внимание би трябвало да се обърне и на професионалното обучение. „ На 18-годишна възраст да имаме фрагменти, които да излизат със свидетелства за дееспособност, в случай че приказваме за водачи, които по-късно да получават доста по-лесно и по-висока категория, тъй че да могат съответстващо да дават отговор и на потребностите на бизнеса “, съобщи предприемачът.

Като съпредседател на Асоциацията на дамите в превоза и технологиите, тя е подела самодейност за по-активна работа с младежите, които орис в професионалните гимназии по превоз. „ Целта е да се опитаме да променим още от начало техните възгледи за специалността, тъй че те, излизайки на 18-годишна възраст, да получават доста повече качества и да имат предпочитание да се развиват в тази посока “, добави Скринска.

Университетите, които приготвят фрагменти за превоза са няколко, само че и там има какво да се желае. Трудно се намират спедитори, тяхната подготовка лишава много време. Липсват и фрагменти за работа в складовете. „ Това е нискоквалифициран личен състав, само че няма искащи “, сподели Скринска.

Друг огромен проблем е, че самата компетентност сега не се употребява с този авторитет, както е била преди време, когато България беше един от водачите на европейския континент в областта на интернационалните транспорти. „ Трябва да се работи освен за възстановяване на качеството на образованието и основаването на връзки с бизнеса, само че и за повишение на престижа на специалността “, предложи Скринска. Един от пътищата за основаване на нови фрагменти е посредством взаимната работа на бизнеса с министерствата на превоза и образованието. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР