България се изкачи с една позиция в 14-ото издание на

...
България се изкачи с една позиция в 14-ото издание на
Коментари Харесай

България плахо се изкачи в световната класация по благосъстояние

България се изкачи с една позиция в 14-ото издание на отчета на Allianz Global Wealth Report, който наблюдава положението на активите и отговорностите на семействата в близо 60 страни. Така България към този момент заема 35-о място в класацията, до момента в който предходната година тя беше на 36-о.

Брутните финансови активи на българските семейства са се нараснали със скромните 2.6% през 2022 година, което е закъснение спрямо регистрираното нарастване в отчета от 2021 година, в размер на 6.1%.

В последна сметка, чистите финансови активи през 2022 година се усилват с едвам 0.8% и доближават 14 510 евро на глава от популацията.

Променящото се спестовно държание играе значима роля в това. Докато през 2021 година новите спестявания набъбнаха и по-голямата част от тях бяха вложени в финансовите пазари, през 2022 година се завърнаха старите модели: спестителите понижиха покупките на скъпи бумаги до нула и използваха всички свежи спестявания за банкови депозити, чийто дял доближава 28% “, се показва в отчета. 

В Топ 10 на страните с най-високи чисти активи на глава от популацията попадат Съединени американски щати, Швейцария, Дания, Сингапур, Тайван, Нова Зеландия, Канада, Швеция, Нидерландия и Белгия.

Сред страните от Европейския съюз зад България остават Хърватия, Полша, Словакия, Румъния.
 Класация на Allianz за 2022 година Инфлация по света
Въпреки горчивите загуби в номинално изражение, в края на предходната година световните финансови активи на семействата са с близо 19% над равнищата преди пандемията от COVID-19.

С отчитане на инфлационния съставен елемент, съвсем две трети от номиналния напредък стават жертва на нарастванията на цените, намалявайки действителния напредък до оскъдните 6.6% за три години.

Докато множеството райони могат най-малко да запазят някакъв действителен напредък на благосъстоянието, обстановката в Западна Европа е друга, тъй като там всички номинални облаги са заличени, а действителното благосъстояние понижава с 2.6% от 2019 година
Лихвите по света
Вдигането на лихвените проценти по света се усеща и в отговорностите на частните семейства. След като световният частен дълг се увеличи със 7.8% през 2021 година, предходната година растежът отслабва доста до 5.7%.

Най-рязко закъснение отбелязва Китай, където миналогодишният растеж от 5.4% е най-ниският до момента. Като цяло, световният дълг на семействата възлиза на 55.8 трилиона евро към края на 2022 година

С разширението на границата сред дълга и икономическия напредък до 3.9 процентни пункта, съотношението на отговорностите като % от Брутният вътрешен продукт понижава доста – с повече от 2 процентни пункта до 66.1% през 2022 година

Това значи, че коефициентът на световната задлъжнялост на частните семейства се връща на почти същото равнище, на което беше при започване на хилядолетието.

Това е удивително равнище на непоклатимост, което мъчно се вписва в широкоразпространения роман за свят, който се дави в задължения. Въпреки това, има огромни промени в положението на международния дълг. На първо място, стабилността характеризира развиването в напредналите стопански системи.

От друга страна, множеството разрастващи се пазари означават внезапен растеж на коефициента на задлъжнялост през последните две десетилетия. Китай е отпред в листата с коефициент, който се е нараснал повече от три пъти до 61%, се показва още в Global Wealth Report.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР