България Русия и Асад подновиха ударите си в Сирия –

...
България Русия и Асад подновиха ударите си в Сирия –
Коментари Харесай

Русия и Асад подновиха ударите си в Сирия – възможна бежанска вълна

България Русия и Асад възобновиха ударите си в Сирия – допустима бежанска вълна Сегашната военна атака е в нарушаване на руско-турското съглашение, а Турция би трябвало да реши какво да прави в тази обстановка, написа Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 8 май 2019, 19:01  Русия и Асад възобновиха ударите си в Сирия – допустима бежанска вълна Източник: Getty Images/Guliver, списък
ирийското държавно управление и Русия ускориха въздушните си удари върху бунтовническите региони в северозападната част на страната. Международни наблюдаващи, в това число от Организация на обединените нации, се притесняват, че е в ход военна атака, която ще провокира филантропична злополука.

Сраженията в никакъв случай не са спирали сред държавните и бунтовническите сили, само че през последните три седмици режимът на Асад възобнови напъните си за директна офанзива против селищата, държани от опозиционни групи. През последните няколко дни въздушни удари поразиха цивилни региони, засягайки и лечебни заведения. Според данните на Организация на обединените нации, единствено за последните два дни в резултат на съветски и сирийски удари са разрушени 10 лечебни заведения в южните региони на провинция Идлиб. Загиналите до момента цивилни са над 100, а десетки хиляди са изгубили домовете си и бягат към турската граница, която сега е затворена и не се позволяват хора през нея.

В момента сирийските държавни сили струпват военна техника в провинция Хама, а конфликти избухнаха в най-малко три сирийски провинции, където има размирен елементи – Идлиб, Хама и Латакия.

President @realdonaldTrump & the world need to speak up now regarding new offensive by Assad against Idlib, Syria.

Massacre in the making and refugee turmoil to follow.

It’s time for the world to stand up to the Butcher of Damascus. Protect Idlib. https://t.co/Wq3tjo1yu0
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) 6 May 2019
Удари макар споразуменията

Сегашната военна атака на Асад е в нарушаване на руско-турското съглашение от предходната година. През септември, Москва и Анкара се споразумяха за определяне на демилитаризирана зона към Идлиб, с която би трябвало да се възпрат конфликти сред сирийската войска и бунтовниците. Споразумението има и за цел да се предпазят над три милиона цивилни, които се намират сега в Идлиб, избягали след предходни военни офанзиви на Асад в Централна, Западна и Южна Сирия. Организация на обединените нации разказва Идлиб като „ най-големият бежански лагер в света “.

Въпреки това, сирийският президент неколкократно приканва да бъде завладяна всяка част от страната, която не е под контрола на държавното управление, включително и Източна Сирия, която сега е под администрацията на кюрдските сили, подкрепени от Съединени американски щати. Сирийските държавни сили постоянно правиха удари върху Идлиб, без значение от съглашението, само че до момента се въздържаха от военна атака. Според Сирийската обсерватория за човешки права, от септември насам са починали 441 цивилни, в това число 130 деца.

Настоящата ескалация се случва на фона на срещи както в Женева сред Съединени американски щати и европейските им сътрудници, по този начин и в Астана сред Русия, Иран и Турция. Двете срещи за бъдещето на Сирия се случват съвсем едновременно, само че до момента нямат действителен резултат за въздържане на военните дейности в страната. За мнозина сирийци договарянията са непотребни, защото сирийското държавно управление не вижда смисъл да се съгласява на политическо решение на войната.

Сирийската войска удари турска база

Ситуацията в Северна Сирия все още е на ръба на дипломатическия безпорядък. Докато сирийските държавни сили нападат бунтовниците в Идлиб, Русия и Турция се пробват да намерят общо решение на рецесията. Положението се утежни, откакто при офанзивите си против бунтовниците, силите на Асад удариха наблюдателна турска база – една от дузината, издигнати в сходство със съглашението за буферна зона – ранявайки няколко турски бойци. Според деятели, има и починали бойци, само че Анкара не разяснява обществено тази информация.

При всички положения, новата обстановка ще принуди Турция или да работи, или да се отдръпна, наблюдавайки офанзивата на Асад. Анкара поддържа огромна група от бунтовниците в Северна Сирия, като за тази цел им дава и поддръжка чрез базите си в Идлиб. Ударът върху турска база предполагаше, че ще има отговор от Турция, само че към този момент единствената реакция идва от Ердоган, който съобщи пред държавни медии, че Анкара предлага отбрана на сирийците в Идлиб и „ защищава Европа от бежанска вълна “.

В момента вниманието на турският президент е концентрирано най-вече във вътрешната политика и ситуацията в Истанбул след локалните избори. Ескалация в Сирия идва в най-неподходящото време. За да избегне утежняване на връзките с Русия – чиято авиация взе участие в ударите против Идлиб – допустимо е Турция да концентрира старания не върху Идлиб, а върху Тал Рифат и региона, държан от кюрдските сили. Дипломатически източници потвърдиха през последните дни, че Русия е дала „ зелена светлина “ за дейности на Турция, защото Тал Рифат попада в „ турската зона на въздействие “. Това значи, че офанзивата на Асад в Идлиб ще се ускори.

Barrel bombings & air strikes are back on in Syria as the war ratchets up again. 10 hospitals hit, up to 100 dead & 10s of thousands fleeing their homes in the past week. Nothing is over. By @Zakaria_m_z & @TamerELG https://t.co/EsECMuLSOu
— Liz Sly (@LizSly) 6 May 2019
Разговори за нова конституция

Докато силите на Асад правят удари върху Идлиб, стана ясно, че в Женева и Астана е реализирано съглашение за парламентарен комитет под управлението на Организация на обединените нации, който да сформира нова конституция на Сирия.

Режимът в Сирия от дълго време се опълчва на концепцията за нов главен закон на страната, защото конституцията ще даде опция за присъединяване и на опозиционните сили. Въпреки натискът на Москва, не се чака Асад да отстъпи, а ударите се употребяват точно, с цел да се покаже, че опозицията е слаба.

Пратеникът на Организация на обединените нации за Сирия предизвести за тежки последствия от ескалацията в Идлиб.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР