България продължава да подкрепя идеята за интеграцията на Западните Балкани

...
България продължава да подкрепя идеята за интеграцията на Западните Балкани
Коментари Харесай

Каракачанов : Никой не е притискал българското правителство заради Скопие

" България продължава да поддържа концепцията за интеграцията на Западните Балкани в европейските структури, само че това не може да става абсолютно и при несъблюдение на договорите, които съществуват в двустранен проект сред България и съответните Балкански страни ". Това съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов.

" Натоварен съм от премиера да дам обяснение пред Народното събрание по отношение на диалозите, които се организираха през последната седмица с представители на Република Северна Македония по отношение на позицията на България за еврочленството. Тъй като министър председателят има задължения, а Захариева е зад граница, бях претрупан аз, защото бях част от екипа ", изясни вицепремиерът.

Първо - никой не е притискал българското държавно управление. Германското председателство сега е изразявало единствено позицията да бъдат медиатор при нужда, за диалози сред двете страни. Натиск върху българското държавно управление не е оказван. Българското държавно управление, при диалозите, се придържа към Договора за другарство.

Второ - към Рамковата позиция от 9 октомври 2019, подкрепена от Народното събрание. По отношение на диалозите ние декларирахме ясно и недвусмислено българската позиция, че поддържаме Западните Балкани по пътя към Европейски Съюз, само че не абсолютно, а при осъществяване на двустранните контракти със съответните страни.

На Република Северна Македония са предлагани няколко разновидността въз основата на тази Рамкова позиция от предходната година. И защото в някои медии се появи информация, че държавното управление е отстъпило под напън, желая да кажа, че никой не е притискал българското държавно управление. Германското председателство е изявявало единствено предпочитание за медиатор. Натиск не е оказван.

Забавена е работата на Историческата комисия, а нейните решения, които съгласно нас са малко, а съгласно Скопие са доста, не са афишират обществено в Република Северна Македония и не се организират. Не се следи смяна във връзка с езика на омразата, освен от страна на частните медии, само че има и държавни медии, които използват този език и даже институции употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм към българския народ.

Няма прогрес и в образователната система, посредством която се генерира ненавист към българския народ. Няма смяна на монументи, плочи и надписи, които не дават отговор на историческата истина и се насажда ненавист. Имаме фотоси на казарми с крайни антибългарски лозунги...

Без превъзмогване езика на омразата, без проверка на просветителната система, без превъзмогване на въпросите, които са спрени, няма по какъв начин България да има друга позиция, а точно няма да даде единодушие за първата междуправителствена конференция за насрочване на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз. Смятам, че сме създали задоволително жестове през тези 30 години откогато признахме Македония ", регистрира Каракачанов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР