България продължава да държи рекорда по смъртност от КОВИД-19 на

...
България продължава да държи рекорда по смъртност от КОВИД-19 на
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Предлагам на МС закупуването на моноклонално антитяло като допълнително лечение на КОВИД-19

България продължава да държи върха по смъртност от КОВИД-19 на Стария континент. Средно 168 на 1 милион души за последните 2 седмици, това сочат данните на Европейски център за предварителна защита и надзор на болесттите. От началото на епидемията до в този момент най-черният ден остава 30 ноември 2020 година Тогава жертвите са 221. В същия ден новозаразените бяха 2814. Така изглеждаше втората вълна. През третата вълна най-вече заболели починаха на 19 април - 217 при 2434 нови случая. Четвъртата вълна, в която се намираме сега, болестта лиши най-вече животи в първото денонощие от седмицата 214 при близо 5000 инфектирани. И в този момент противопоставяме тези данни на ограниченията, които страната подхваща и които стават годни от четвъртък. Гост в студиото на " Тази заран " е служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров с доста въпроси, които и вие феновете сте отправили към него.
Много въпроси има към вас във „ Facebook " страницата ни. Ще се опитаме да ги обобщим, само че да стартираме с един по-генерален въпрос и той е, в случай че би трябвало от 1 до 10 да дадете оценка какъв брой сериозна е обстановката с развиването на коронавирус пандемията у нас, каква ще бъде тя?


Стойчо Кацаров: Почти 10. Народът ни е изправен пред голямо тестване. Аз мисля, че множеството хора не си дават сметка за мащаба на бедствието, което се обрисува сега. 5000 души казахте през вчерашния ден, 5000 души и през днешния ден има новозаразени. От тези 10 хиляди души към 1000-1500 другата седмица ще са в болничното заведение. От сегашните 6000 души в болничното заведение, 15% ще починат в болничното заведение. Всеки седми, влезнал от пандемията в болничното заведение, умира. Ние ще сме изправени пред обстановка доста скоро да бъдем мощно затруднени да осигурим кревати в лечебните заведения.

Защо в този момент влизат в ход тези ограничения?

Стойчо Кацаров: Защото в този момент се усили броят на инфектираните. Защото ограниченията, които приложихме в средата на септември, не дадоха резултат, не помогнаха за това да се пречупи наклонността на увеличение на броя на инфектираните. Сега сме изправени пред алтернативата дали да наложим цялостен локдаун или да опитаме с мярката каквато се ползва съвсем в цяла Европа да ограничим контактите посредством механизма на зеления документ. Предпочетохме механизма на зеления документ, тъй като той дава опция въпреки всичко на хората да работят, дава опция на хората да поддържат връзка. От нас зависи дали тази мярка ще има резултат.

Кажете го още веднъж ясно и изрично - при 9 хиляди приети в болница въвеждате ли локдаун, тъй като през вчерашния ден загатнахте?

Стойчо Кацаров: Аз не желая да се наемам с съответно число, само че обстановката лечебните заведения да не могат да одобряват заболели е нещо, което не може да бъде позволено. Ако останалите ограничения, които се ползват, не дават резултат, последната опция остава тази. За страдание ние не използвахме опцията през лятото, пък и в този момент сега не я използваме пълноценно, да се имунизираме, което се вижда, че е единствената ефикасна и работеща мярка, най-малко от това, което виждаме в западните страни.

И в този момент да кажем главно за документа, тъй като това е тематиката, която вълнува хората. Кажете ни къде ще можем да влизаме със зелен документ и къде не?

Стойчо Кацаров: Всъщност на всички места ще можете да влизате със зелен документ, само че главното условие е към местата, където се събират доста хора. Зеленият документ е ориентиран там. Това са огромни магазини, това са заведения и нощни заведения, кина, заведения за хранене, театри, конгресни мероприятия, изложбени зали. Най-общо това е посоката на въвеждането на зеления документ. Той не се отнася за дребните магазини, не се отнася за питателните магазини, тези, които продават артикули от първа нужда.

На базата на каква категоризация? Навремето си припомням НОЩ използваха една тексаска канара, по която определяха рисковите обекти. Вие употребявате ли някаква методика и по какъв начин категоризирате?

Стойчо Кацаров: Да, тя е оповестена на страницата на Министерство на здравеопазването. Това споделя, това са рисковите обекти и по тази причина натам са ориентирани ограниченията.

За градския превоз стана ясно евентуално няма да има условие за зелен документ, а и феновете ни алармират за препълнени рейсове, влакове?

Стойчо Кацаров: Градският превоз и учебните заведения са извадени пред скоба при използване на ограниченията. Защото прекъсването на градския превоз значи прекъсване на всички други действия, това е методът хората да се придвижат. Това е рискова зона, изрично, само че е признат риск. Спирането му значи прекъсване на всичко. Другата активност, която е извадена пред скоба, са учебните заведения. Това е рискова зона, само че тя е извадена поради желанието на всички нас децата да учат колкото е допустимо повече присъствено. Стигаме обаче до стойности, които това няма по какъв начин да продължи. По проекта, който възприехме, ние сега се намираме в мрачно алената зона.

Вие приехте един проект през лятото, който обаче се оказа показателен. Поне ни сподели просветителният министър проф. Николай Денков. Беше ли зачетен този проект при ограниченията в учебно заведение, тъй като на нас ни се коства, че като че ли той се уголемява, не при 500 души на 100 хиляди?

Стойчо Кацаров: Да. Адаптираме го към обстановката, също така се ползва по общини, не за цялата страна, само че на процедура сме в обстановка, която ни доближава към затваряне на огромна част от учебните заведения поради повишения брой на инфектираните случаи. Ситуацията е извънредно сложна.

По въпросите, за които и хората питат. Пламен Четелязов пита за какво водещото в по този начин наречения зелен документ е съществуването на имунизация, не съществуването на антитела?

Стойчо Кацаров: Наличието на антитела по метода, по който се мери, не се приема за меродавен индикатор за съществуване на имунитет в целия свят, освен в България. Зеленият документ има няколко благоприятни условия - едната е да си имунизиран, другата е да си преболедувал, третата е да имаш негативен писиар тест или негативен антигенен тест. При всеки един от тези случаи можеш да имаш и да си извадиш зелен документ.

Ето и още един въпрос - за какво по този начин наречените зелени документи ще важат безсрочно или доста по-дълго за имунизираните, само че важат единствено 6 месеца за преболедувалите?

Стойчо Кацаров: Така споделят учените. Така е възприето в целия Европейски Съюз, по този начин споделят учените. Това не е политическо решение. Те считат, че имунитетът, който се получава след преболедуване не е толкоз дълготраен, колкото след имунизация. Ако мнението на учените се промени, това ще докара до удължение периода на документа и за преболедуване.

Има и доста въпроси, свързани с антигенните проби. При състояние, че те са публично общопризнат способ за регистрация и за доказване на коронавирусна зараза, ще бъдат ли те приравнени? Защото групата на хората, които са открити под една или друга форма и на тези, които в този момент откриват своя ковид е огромна?

Стойчо Кацаров: Те са приравнени, мисля че от 1 декември предходната година.

Но те не могат да вадят зелен документ.

Стойчо Кацаров: Могат.

Могат ли, би трябвало да уточним, защото това е една огромна част от въпросите на нашите фенове. Тези, които са били диагностицирани с антигенни проби в лечебните заведения, да получават зелен документ?

Стойчо Кацаров: Да, ще получат документ за това, че са преболедували. Зеленият документ се признава на равно с писиар теста от 1 декември 2020 година

Обяснете процедурата в стъпки, тъй като има безпределно доста въпроси, можем да кажем предпочитано даже от тези, които са ни изпращани?

Стойчо Кацаров: Ако си постъпил в болница и си лекуван и си имал позитивен тест, ще получиш документ за преболедуване.

По какъв метод, какъв е пътят?

Стойчо Кацаров: Този, който е записал отрицателният тест, той издава и документа, това е общият принцип. Дали е писиар тест, дали е антигенен тест, дали си преболедувал и си бил в болница, там където се е случило събитието, там се издава и зеленият документ.

Инж. Крум Тенев пита - да попитам за изборите, единствено със зелен паспорт и документ ли ще гласуваме, господин министър?

Стойчо Кацаров: Не, ограниченията не се отнасят за изборите.

А по какъв начин ще ги обезпечите? Какви ограничения ще предложите с оглед скупчването на доста хора?

Стойчо Кацаров: По метода, по който се организираха предходните избори, ще се проведат и идващите.

Ако обстановката обаче става по-сериозна, виждаме сега сериозен пик, някакви спомагателни разпореждания?

Стойчо Кацаров: Не, на този стадий не се постановат спомагателни разпореждания.

Възможно ли е обаче до изборите има време, обстановката, в случай че се утежни, тогава към този момент да помислите за вид, в който и на избори със зелен документ?

Стойчо Кацаров: Възможно е. по тази причина дано да създадем всичко належащо да не се утежни обстановката. Защото изборите са извънредно значими, човешкият живот е от другата страна на везната. Това е първата ни грижа в този избор, който вършим,, изборът който вършим сега, не политическият избор, не гласуването, а изборът който се постанова сега да вършим е да избираме сред живота и рестриктивните мерки. Трябва да изберем живота, нямаме друга опция. Това е по-важното.

Каква цел преследвате и какъв брой дълго съгласно вас ще важи зеленият документ като опция на твърдия локдаун?

Стойчо Кацаров: Докато преценим, че дава резултат. Ако не дава резултат, ще се премине към идната мярка. Аз ви споделих числата, обърнете внимание. Ако продължаваме с тези темпове да настаняваме по 1000 души на 2-3 дни в лечебните заведения, ние безусловно в границите на 10-тина дни ще изчерпаме напълно потенциала на лечебните заведения да одобряват заболели с коронавирус. Това е обстановката в страната, аз това споделям, тя в действителност е извънредно тежка.

Ще приказваме за лечебните заведения, единствено да довършим тематиката за зеления документ. Друг значим въпрос е контролът. Кой и по какъв начин ще управлява и ще ревизира зелените документи на вход?

Стойчо Кацаров: Организаторите на съответните събития, притежателите на съответните действия, които ги реализират, реализират надзор на входа на наличието на хора със зелени документи. Контролът на цялата активност се прави от съответните РЗИ, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по храните.

А контролът става единствено само с това приложение, което регистрира?

Стойчо Кацаров: Може и образно. Може да не е с приложение, нали. Аз мога да видя вашия документ и образно, в случай че го носите.

Защото в заведенията за хранене, в кината, в театрите, в другите обекти би трябвало някой да реализира този надзор, би трябвало да има хора?

Стойчо Кацаров: Това може да го направи сервитьора, това може да го направи разпоредителя в салона. Всеки би могъл да го види, това не изисква специфични умения да провериш това дали някой има зелен документ.

Получихме въпроси от културни институции, които споделят от кое място да знаем ние дали документът е достоверен и имаме ли право ние да пожелаваме персонална карта, за удостоверим, че индивидът, който ни дава документа и чието име попада там е същият?

Стойчо Кацаров: Не. Те не са проверяващи органи. Не е нужно да проверяват дали е достоверен или не е достоверен. Те би трябвало да удостоверят дали има подобен документ. Държавните контролни органи са тези, които могат да открият дали документът е достоверен, дали това е лицето, което дава отговор. Те могат да му изискат документи за идентичност, само че това е нарушаване и този, който прави това нарушаване ще си понесе последствията. Не е работа на културните институти да откриват това нещо.

Как обаче ще разграничават хората, които стоят на местата за инспекция, да вземем за пример сервитьорите, дали този документ, който ние представяме е същински?

Стойчо Кацаров: Те не могат да открият дали е същински. Могат да го открият контролните органи. Те е задоволително да открият хората, които участват, дали имат подобен документ. Те не са проверяващи органи и никой не желае от тях да бъдат такива. Има си други контролни органи. Вие знаете, имаше тук известия за издаване на подправени документи, това също, това са контролните органи за тези, които откриват дали е подправен или не, дали има закононарушение, дали има нарушаване и постановат съответните наказания. Не се чака от хората, които управляват влизането на обещано събитие, обещано заведение, хотел или каквото и да е друго, не се чака от тях да ревизират правота или да откриват фалшификат и такива неща. От тях се чака само да откриват съществуване на документ.

При определяне обаче на подправен коронавирус документ от контролните органи, какви наказания грозят този, който го е показал?

Стойчо Кацаров: Може да му се търси даже наказателна отговорност. Това е документ с погрешно наличие. Това е тежко нарушаване на противоепидемичните ограничения, член 355 от Наказателен кодекс планува доста съществени наказания, както финансови, по този начин и отнемане от независимост.

Въпрос от Милена Луджакова, тя споделя - желая да попитам, обикновено ли е заведенията да работят, а учениците да са отдалечено или кръчмите са по-важни от образованието на децата ни?

Стойчо Кацаров: Не. Направихме всичко допустимо да осигурим присъствено образование в учебните заведения. До последния вероятен миг. И сега учебните заведения работят присъствено, въпреки че страната ни навлиза като цяло в мрачно алената зона. Университетите ще могат да продължат да работят присъствено със зелен документ, при до 750 на 100 хиляди души население броя на инфектираните, учебните заведения ще могат да работят присъствено при промяна на паралелките. Над 750 на 100 хиляди души обаче ще би трябвало да преминат онлайн образование.

В София са над 800, ще предприемете ли такива дейности?

Стойчо Кацаров: Да, това е записано в заповедта. От влизането й в действие ще се приложи заповедта.

Кажете ни от четвъртък по какъв начин ще се учи в София?

Стойчо Кацаров: От четвъртък, от влизането в действие на заповедта, във всички общини, особеното отпреди е, че в този момент изчисленията ще се вършат по общини, а не на области и цялата страна, във всички общини, където заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди, ще се приключи присъственото образование и ще се премине на онлайн образование, до момента в който заболеваемостта не спадне под 750 на 100 хиляди. За която й да е община в страната, няма изключения, в това число и София-град.

Включително и за детските градини ли става въпрос?

Стойчо Кацаров: Не, приказваме за учебните заведения.

Първи и четвърти клас също?

Стойчо Кацаров: Също, да.

И за какъв брой време ще бъдат в отдалечена форма?

Стойчо Кацаров: Докато заболеваемостта не падне под 750 в съответната община. Щом падне ще се върнат към обикновено образование.

Въпрос от Доротея Димитрова - за какво и докога са спрени спомагателните действия в детските градини, имайте поради, че заниманията се организират в нормалното помещение занималня, в което децата и без спомагателни действия са по през целия ден дружно и в същия състав?

Стойчо Кацаров: Със сегашната заповед се позволяват тези спомагателни действия при ограничаване в броя на децата. Дава се тази опция. Тази заповед на процедура, тя дава опция да вземем за пример до момента беше неразрешено въобще действието на каквито и да било заведения след 23 часа. Така беше от средата на септември до момента. Зеленият документ дава опция на тези заведения да работят при съществуване на хора единствено със зелен документ в тях.

Казахте, че има много противоречиви юридически моменти и че сте се съветвали с адвокати. Кои бяха тези, които най-трудно взехте и предприехте като дейности?

Стойчо Кацаров: Всички ограничения, които прилагаме, са извънредно сложни. Трудни да бъдат признати. Всяка една е обсъждана доста дълго време дали да бъде прилагана, в какъв мащаб да бъде прилагана. До каква възраст да бъде прилагана. Например аз през вчерашния ден, когато оповестих пред вашите сътрудници какви ограничения ще бъдат прилагани споделих, че документ ще се изисква за деца над 12 годишна възраст, защото заповедта не беше издадена още, обсъдихме още един път с специалистите това нещо и взехме решение, че 12 годишна възраст не би трябвало да бъде и по тази причина го променихме и в самата заповед е записано 18 годишна възраст, т.е. за децата до 12 годишна възраст няма да се изисква зелен документ. Казвам, върша го това конкретизиране, тъй като аз го оповестих за 12, това беше първичното решение на нашите специалисти, с което се съгласих, само че продължавайки разискванията, след конференцията, преди да бъде оповестена заповедта, още веднъж обсъдихме този въпрос, питате ме какъв брой доста дълго са обсъждани, даже и откакто бяха оповестени ограниченията, коригирахме тази стойност на след 18-годишна възраст.

Само това ли е корекцията, която сте създали.

Стойчо Кацаров: Само това е корекцията.

За антигенните проби да кажем няколко думи. Около 1 милион ми се коства, че е поръчала страната. Колко ще костват те за нашия бюджет и какъв брой ще заплаща жителят, отивайки в лабораторията, с цел да се тества?

Стойчо Кацаров: Нашият бюджет заплаща милиони за проби. Ние с изключение на, че Министерство на здравеопазването е поръчало голям брой проби, ние сме превели пари на всички РЗИ, които всяка една от тях да поръча проби за потребностите на районните здравни инспекции, също така получаваме като подаяние от Европейска комисия 1,5 милиона проби, които да се употребяват за потребностите на свободното придвижване на хората. Това е непрестанен развой. Що се отнася това какво ще коства на хората, ние ще предоставим тези проби гратис на лабораториите. Хората, които се изследват с антигенни проби, няма да заплащат цената на теста, само ще заплащат цената на пробовземането.

Колко ще е това?

Стойчо Кацаров: Не знам какъв брой ще бъде, не мога да кажа, това са пазарно избрани стойности.

5-10 лева?

Стойчо Кацаров: От този порядък.

Имаше упреци от страна на здравни специалисти и адвокати, че по този метод имунизационната акция няма да се насърчи, когато има безвъзмездни антигенни проби, с които хората ще могат да отиват в заведения. Какъв е вашият коментар?

Стойчо Кацаров: Да, по този начин е. Балансът във всяка една такава обстановка е извънредно сложен.

Не е ли сега главният ви блян да вдигнете имунизационното равнище, при все това след толкоз време ние сме към момента на 20%.

Стойчо Кацаров: Катастрофални са равнищата на имунизация и по тази причина страдаме. Основната цел на ограниченията обаче не е имунизацията. Основната цел на ограниченията е да предпазим страната от обстановка, в която лечебните заведения няма да могат да одобряват пациенти за лекуване.

Последен въпрос по тематиката със документа, с цел да забележим какво се случва в лечебните заведения. Кой ще може да издава тези зелени документи, от кое място ще може?

Стойчо Кацаров: Само лаборатории, които са сертифицирани. Това са съвсем всички лаборатории в страната.
Т.е. проби пред нощно заведение, бързи антигенни проби няма да ни дават опция?

Стойчо Кацаров: Ако се издават от лаборатория, могат. Лабораторията може да разкрие изнесен пункт пред кина, театри, нощни клубове. Може, те вкарват резултата от теста го вкарват в осведомителната система и издават документ. Това е възможно и допустимо от позиция на здравната система. Но би трябвало да го прави лаборатория, не може самичък да си го направиш и да кажеш имам тест.

Представянето на самия документ може да стане и в електронна цифрова форма и в хартиена. Хубаво е това също да го уточните.

Стойчо Кацаров: Да.

Д-р Кацаров, за какво коли за спешна помощ обикалят цяла София, с цел да намерят свободни кревати за коронавирус пациенти?

Стойчо Кацаров: Случаят, за който казвате, е по-скоро проблем на неприятна съгласуваност в София. Но в тези случаи ще станат повече, в случай че не предприемем нужните ограничения, в случай че не ги съблюдаваме. Отново ще кажа - доста хора подценяват обстановката, не съблюдават някои от тях даже демонстративно ограничаващите ограничения. Резултатът от това отношение към бедствието е този - все по-трудно намиране на кревати. Искам да ви кажа доколко е опасността, пред която сме изправени. След като стартират да ме търсят мен да обезпечавам кревати, това значи, че имаме проблем голям.

Кой ви потърси?

Стойчо Кацаров: Познати мои хора, близки мои хора, другари. Успях да им намеря легло, към момента има кревати, в това число и случая, който казахте, справката, която получихме същия ден апропо, те подават през 3 часа от лечебните заведения за съществуването на свободни кревати. Това е динамична обстановка - едни хора се изписват, одобряват се други. Справката демонстрира, че в това време всяка една от лечебните заведения, които са посочени, е имало свободни кревати.

Какво ще подновите в този момент в тази електронна система, която се обновява на 3 часа, знаем че към този момент ще има и нова методика там, с цел да се изчистят грешките?

Стойчо Кацаров: Вчера имаше среща, извършена от РЗИ, шефовете на лечебните заведения точно поради това да се усъвършенства координацията. Моят заместител доктор Томов повика в Здравното министерство още в понеделник шефа на РЗИ, шефа на Центъра за незабавна помощ и да обясни какви са проблемите, за какво има неприятна съгласуваност, тъй като това е случай в София. Но генерално видяно, тези случаи ще станат в цялата страна, в случай че ние не овладеем обстановката.

Обсъжда ли се като концепция да се отвори „ Арена Армеец " да се трансформира в приемателен център?

Стойчо Кацаров: Не, не сме обсъждали такава концепция и не желая да разисквам такава концепция. Но с цел да не се стига до такива крайности, би трябвало да съблюдаваме тези ограничавания.

Има ли безвъзмездни бързи проби в лечебните заведения? Появи се информация, че са на сериозния най-малко?

Стойчо Кацаров: Затова са поръчани нови, аз ви споделих.

Въпросът е за какъв брой време ще дойдат и дали може да се получи празен ход?

Стойчо Кацаров: Говорим за ден или два, няма да се получи празен ход.

Недостиг на медицински експерти, къде, има ли подобен?

Стойчо Кацаров: Има дефицит. Има стеснен брой хора, работещи в коронавирус отделенията при възходящото натоварване това се трансформира в проблем. Ние, в случай че погледнем справката за заетите кревати, ще видите, че половината от разкритите кревати са свободни сега, само че с цел да могат тези кревати да одобряват заболели, те би трябвало да са оборудвани с О2, би трябвало да има медицински личен състав, който да обслужва хората. Иначе те са като хотелски кревати. Трудно се намира медицински личен състав, който да работи в коронавирус отделения.

На този декор, вие ще изискате от тях зелен документ, нали по този начин - за медицинските служащи, за лекарите, за медицинските сестри?

Стойчо Кацаров: В лечебните заведения за болнична помощ се вкарва условие за зелен документ и в старческите домове.

Ако откажат тези хора да бъдат имунизирани? И да вършат нонстоп проби, с цел да получават подобен документ, допустимо ли е да останем без медицински сестри, без личен състав?

Стойчо Кацаров: Не да бъдат имунизирани. Това кой по какъв начин преценя за себе си, всеки самичък може да реши за себе си. Но от позиция на здравната система, това са рискови места, тук не става въпрос единствено за персоналния избор. Влизаш в среда с повредени хора и създаваш риск да заразиш тези хора, които може да не са с коронавирус в болничното заведение. Това нещо не е изискване за работа, това е изискване за основаване на чиста среда в лечебните заведения, както и в старческите домове. Няма причина един доктор, един същински доктор да не се съобрази с това да защищити своите заболели от заразяване.

Вашето решение въз основата на какъв % имунизиран медицински личен състав го взехте?

Стойчо Кацаров: Информацията, която аз имам за броя на имунизираните лекари е над 70%. Това е общият брой. Смятам, че броят на имунизираните лекари в лечебните заведения за болнична помощ е много по-голям, а лекарите, които работят в коронавирус отделения, сестрите и медицинския личен състав са на 100% или имунизирани, или преболедували.

Снабдяват ли се лечебните заведения с задоволително количества ремдесивир и други лекарствени средства? У нас има сигнал, че лечебните заведения получават все по-малки количества?

Стойчо Кацаров: Използването на ремдесивир се следи доста деликатно от Здравното министерство, защото това е един извънредно безценен артикул и не е с чак толкоз мощен резултат, той е позволен под изискване за приложимост. Справката, която направихме във връзка с броя на хоспитализациите и на умрелите за една година са приети в болница над 150 хиляди души и 20 хиляди души са умряли в лечебните заведения, това прави над 14,5%, всеки седми влезнал в болничното заведение е умрял. По отношение на ремдесивира, в този момент тук би трябвало да имаме поради, че той е даван преди всичко на хора, които са по-рискови да починат, само че във връзка с ремдесивирът всеки четвърти лекуван с ремдесивир е умрял в нашата страна. Имаме количества ремдесивир, обезпечени са нужните средства, сключили сме нов контракт, имаме нужните доставки. Днес Министерски съвет ще прегледа мое предложение за това да утвърди вноса и закупуването на моноклонално антитяло, което аз със заповед пущам в страната, макар че не е позволен за приложимост. Риск е, само че това е медикамент, който може да помогне също в лекуването на болните с коронавирус. Поемам този риск, с цел да осигурим на нашите сътрудници в допълнение опция, още едно оръжие да нападат заболяването.

Д-р Кацаров, благодарим ви доста. Много въпроси не съумяха да намерят своя отговор. Надяваме се поетапно да съумяваме с вас и ваши сътрудници да отговаряме.

Стойчо Кацаров: Благодаря и аз за поддръжката на малкия екран за борбата с епидемията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР