България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са

...
България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са
Коментари Харесай

Москва обвини София, че пренаписва историята


България пренаписва история, афишира репресии, за които твърди, че са пристигнали с Червената войска – това е рискова наклонност. Това акцентира формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова в изявление за ТАСС в коридорите на Източния стопански конгрес (ИИФ), съобщи БГНЕС.

„ Във вторник българското външно министерство излезе с публично изказване по отношение на съветския културно-информационен център, провеждащ галерия, отдадена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, в което по-конкретно беше посочено, че „ щитовете на Съветската войска са донесли на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, задушаващи гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите, протичащи в развитите европейски страни ”, цитира ТАСС.

“Ние добре разбираме, че всяка страна има свои политически желания и трендове ”, сподели тя, разяснявайки изказването на българското външно министерство. “Вземайки поради, че това изказване е направено по публична линия, нашето посолството реагира. Обявяваме се намерено за недопустимостта от деформиране на историята ”, сподели Захарова. “Това е безусловно явен индикатор, че България пренаписва история ”, уточни тяа. “Това е рискова наклонност, тъй като е незаконна “.

Малко по-късно организацията излезе със публикация, в която написа, че българските публични организации са възмутени от изказването на външното си министерство за съветската галерия.

„ Координационният съвет България-Русия назова позицията на София конщунство над паметта на 27 милиона починали руски хора и хиляди българи, взели участие в последната фаза на Втората международна война “, написа медията.

Координационният съвет България-Русия, в който членуват представители на 17 авторитетни публични организации, изрази надълбоко отвращение от изказването на българското външно министерство по отношение на изложбата, отдадена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма.

“Вашата позиция и назидателният звук към съветското посолство са светотатство над паметта на 27 милиона починали руски хора и хиляди българи, взели участие в последната фаза на Втората международна война ”, написа в писмо до вицепремиера и началник на българското външно министерство Екатерина Захариева.

“Българският народ добре познава историята си, почита истината. Той няма да одобри опити за пренаписване и деформиране на историческата истина. Срамното изявление на Министерството на външните работи е опит за реабилитиране на фашизма и неговите незаконни дейности в Източна Европа. Честните и почтени хора в никакъв случай няма да одобряват това, те знаят, че Съюз на съветските социалистически републики и Червената войска избавиха човечеството от чумата и вбесоха максимален принос за Победата в най-кървавата война на ХХ век “, акцентира документът, представен от ТАСС.

Руското посолство в България изрази неразбиране по отношение на изказването на българското външно министерство, написа още съветската медия.

Официалното разкриване на изложбата, която съветското посолство в България кани всички да посетят, ще се организира в Руския културно-информационен център в София на 9 септември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР