България прекрати обмяната на секретни данни с Русия. Решението е

...
България прекрати обмяната на секретни данни с Русия. Решението е
Коментари Харесай

България прекрати обмяната на секретни данни с Русия

България приключи обмяната на секретни данни с Русия. Решението е взето на съвещанието на държавното управление предходната сряда. Това излиза наяве от информация в осведомителната система на Министерския съвет.

Министрите са решили да прекратят действието на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Руската федерация за взаимна отбрана на класифицираната информация.

Решението е взето по предложение на премиера Кирил Петков. Министърът на външните работи Теодора Генчовска би трябвало да уведоми Москва за българското решение.

Документът е подписан на 8 май през 2007 година и урежда механизмите за обмяна на класифицирана информация с гриф " Поверително ", " За служебно прилагане " и " Секретно ". То регламентира както равнищата на секретна информация, които могат да обменят двете страни, по този начин и механизмите за предаване и предпазване на тайните.

Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията би трябвало да обнародва в „ Държавен вестник” прекратяването на действието на съглашението в 15-дневен период от влизането му в действие.

От оповестената стенограма от съвещанието на държавното управление на 6 април излиза наяве, че такава точка в дневния ред на министрите не е била обсъждана.

От началото на войната на Русия против Украйна дипломатическите връзки сред София и Москва се изостриха. България експулсира дипломати от съветското посолство поради шпионаж, а „ Демократична България “ изиска съветската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде изгонена от страната. Засега обаче държавното управление не подхваща тази мярка, макар че върна в София за съвещания българския дипломат Атанас Кръстин с вярата Москва да изтегли Митрофанова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР