България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди

...
България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди
Коментари Харесай

134 години обединена България!

България чества годишнина от своето обединяване. На този ден преди 134 години българите декларират пред целия свят, че не може да има граница сред тях. В център на тогавашните събития се трансформират град Пловдив и Голямо Конаре - днешният град Съединение. 

Днес тържества ще има на доста места в страната. В града под тепетата празникът ще стартира в катедралния храм „ Света Богородица “, където митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет „ Родолюбие “ ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на военачалник губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския скришен централен революционен комитет, с което се афишира, че Румелийското държавно управление е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Отворена за безвъзмездни визити ще е непрекъснатата музейна експозиция, отдадена на Съединението. Кулминацията на празника ще е тържествената заря инспекция пред паметника на площад „ Съединение ”.

В София ще има гала пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

В старопрестолната столица ще се организира боен обред за издигане на националното знаме. Ще бъде открит и монумент на военачалник Сава Муткуров. В 21.30 ч. на площад „ Цар Асен I ” стартира аудио-визуалният театър „ Царевград Търнов- тон и светлина ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР