България попадна сред челната десетка в света по най-бързо възстановяване

...
България попадна сред челната десетка в света по най-бързо възстановяване
Коментари Харесай

България е на шесто място в света по ръст на туристите след пандемията

България попадна измежду челната десетка в света по най-бързо възобновяване на туризма след рестриктивните мерки в интервала на ковид-пандемията. 

Последният отчет на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации (UNWTO) регистрира, че интернационалният туризъм пораства избухливо през първото тримесечие на 2023 година, като почти 235 милиона души са пътували за туризъм в този интервал, което е два пъти повече спрямо януари-март 2022 година Все отново това е към 80% от предпандемичните нива.

България обаче регистрира 27% растеж на задграничните туристи, посетили страната ни през първото тримесечие на годината, по отношение на януари-март 2019 година и по този индикатор се подрежда на 6-то място в света. По растеж на приходите от задгранични туристи означаваме растеж от 21%, с което заемаме 10-то място. Преди нас по тези индикатори са Румъния, Турция, Сърбия, Португалия, Франция, до момента в който прилежаща Гърция е с по-нисък растеж на задграничните туристи.

Като цяло Европа доближава 90% от предпандемичните равнища, Америка - 85%, а Африка - 88%. Най-слабо е възобновяване в Азия - 54 на 100, най-много поради късното отваряне на Китай. Силен растеж на непознати туристи обаче се регистрира в Близкия изток.

България чака по-добри резултати от предпандемичната 2019 година и за летния туристически сезон. " Отбелязва се растеж от 5 до 7% на записванията за летни почивки от задгранични туристи ", съобщи министърът на туризма Илин Димитров, който на 21 май публично откри летния туристически сезон в Св.Св. " Константин и Елена ". 

Тази година летният туристически сезон се открива по-рано от предни години. По данни на компанията-концесионер на летищата в Бургас и Варна през април са пристигнали над 520 задгранични туристи, което е с 45% повече от предходната година и даже с 28% повече от предпандемичната 2019 година, излиза наяве от отговор на министър Илин Димитров към депутатско запитване.

За май са планувани 807 полета на двете морски летищата, което е с 27% повече от предходната година. 

Интересът за отмора по Северното Черноморие през тези два месеца има от немски и английски туристи, а на летище Бургас за отмора по Южното Черноморие идват туристи главно от Англия и Полша.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР