България попада сред държавите с висок риск за събиране на

...
България попада сред държавите с висок риск за събиране на
Коментари Харесай

Събирането на вземанията в България е под висок риск, сочи проучване на Allianz Trade

България попада измежду страните с висок риск за събиране на вземанията. Това демонстрира отчет на световния водач в застраховането на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes). Той показва проучване и оценка на евентуалните спънки и затруднения в 49 страни в целия свят, които образуват общо 90% от международния Брутният вътрешен продукт и 85% от международната търговия. България е класирана на 17-о място (от 1-во за най-нисък към 49-то за най-голям риск).

Анализът демонстрира, че фирмите у нас се разплащат приблизително за 30 дни след издаването на фактура, като интервалът варира в другите браншове, само че рядко надвишава 40 дни. 25% от дължимите заплащания не се покриват в контрактувания период. Голямата част от тях обаче въпреки всичко се събират сполучливо, като за това благоприятства съществуването на дейно опериращи колекторски компании и развъртян пазар на тези услуги. Проблемът е, че процесът лишава доста време и изисква спомагателни разноски за бизнеса. Процедурата по оповестяване на неплатежоспособност всекидневно не е дейно решение за събиране на вземанията в България, напомнят от Allianz Trade. От една страна тя е доста удължена и продължава към 3 години. От друга, най-после доста постоянно настояванията на кредиторите остават неудовлетворени, като изключително уязвими са фирмите без застраховка на комерсиалните заеми.

“Докладът на Allianz Trade цели да разпознава риска за бизнеса при подписване на покупко-продажби с външнотърговски сътрудници, само че е годен и за покупко-продажбите и разплащанията в самата страна. От години обръщаме внимание, че обстановката в България е характерна поради извънредно бавната и тромава процедура по оповестяване на неплатежоспособност, която лишава в пъти повече време в съпоставяне със междинното за Европейския съюз. Така се понижават значително възможностите на кредиторите да съберат напълно, а и даже отчасти вземанията си. ”, изяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България, към този момент опериращи под комерсиалната марка Allianz Trade. “Бизнесът може да ръководи риска от забавени заплащания или неприятни вземания превантивно, като ги застрахова при постоянен и тестван сътрудник. Добрата вест е, че през последните години предлагаме на пазара в България разнообразни решения, които са съобразени с потребностите и опциите, както на огромните компании, по този начин и на по-малките. ”, добавя тя.

Класацията на Allianz Trade групира страните в четири категории според от риска за събираемостта на вземанията. Най-добра е оценката за страните в Западна Европа, като в челната тройка тази година са Швеция, Германия и Финландия. България е класирана във втората група на страни с “висок риск ” дружно с други страни от Югоизточна Европа - Полша, Румъния, Унгария и Гърция. Като “много висок ” се дефинира рискът в Чехия, Словакия, Турция, както и в Съединени американски щати. На дъното на класацията в зоната на “остра опасност ” са осем страни, измежду които и Китай. Въпреки че Русия не е включена публично в рейтинга, анализаторите предизвестяват, че тя би попаднала също тъкмо в най-тревожната зона.

В отчета специалистите на Allianz Trade вършат и кръстосана, сложна оценка какъв е рискът за бизнеса във всяка от страните, като се регистрира към кои външни пазари е ориентиран предпочитано износът там. Тъй като българските компании търгуват предпочитано с страни от Европейския съюз, където обстановката с разплащанията е една от най-стабилните, това ги слага в относително удобна позиция.

“Тази оценка обаче не може да бъде обсъждана като задоволително утешение и гаранция, изключително във времена на доста мощна динамичност и съществени провокации към международната стопанска система. ”, безапелационна е Камелия Попова. “Затова решаваща може да се окаже ролята на мощния осигурител с добре развита световна мрежа, която обезпечава предпазен достъп до информация и голяма база данни. С негова помощ фирмите могат да избегнат неподходящи обстановки, да подхващат навременни дейности за отбягване на “лоши ” вземания, както и да създадат сигурни стъпки за развиването на бизнеса на нови пазари и да получат по-лесно банкови заеми. ”, изяснява тя.

В умозаключение, отчетът на Allianz Trade прави оценка общия размер на вземанията под най-сериозен риск в страните в сериозната зона на над 4,2 трилиона щ.д. Тези с “много висок ” риск са 3,5 трилиона щ.д., а тези с “висок ” – 1,9 трилиона щ.д.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР