България получи подкрепа за предприемане на мерки срещу притока на

...
България получи подкрепа за предприемане на мерки срещу притока на
Коментари Харесай

8 държави подкрепиха България за мерките срещу замърсяващите коли

България получи поддръжка за предприемане на ограничения против притока на замърсяващи коли от Западна към Източна Европа от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария, с изключение на от съвносителите Полша и Словакия.

Това стана ясно при представянето на информация от министъра на околната среда и водите Нено Димов пред Съвета по околна среда на Европейски Съюз в Люксембург за предприемане на ограничения на равнище Европейски Съюз.

" Проблемът не би могъл да бъде решен посредством директна възбрана на вноса в съответната страна членка, тъй като това автоматизирано значи нарушение на един от главните правила, на които се гради Европейският съюз - свободното придвижване на артикули ", изясни Димов.

Според него прагматичният метод изисква страните, които вкарват сходни забрани, да не могат да " изнасят " коли, които не дават отговор на избрани стандарти.

Той уточни, че все по-голям брой градове в Западна Европа вкарват забрани за придвижване на дизелови коли заради повишените им нездравословни излъчвания.

Министър Димов изрази терзанието си, че методът за двойните стандарти намира отражение и в други области, които също имат директно отношение към здравето на хората и околната среда.

Димов акцентира, че точно по тази причина, взаимно с Полша и Словакия България желае да притегли вниманието към сериозността на казуса и към нуждата да бъдат разисквани и подхванати ограничения, в това число и законодателни, за справяне с казуса на европейско равнище. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР