България получи и официално извинение за това, което се случи

...
България получи и официално извинение за това, което се случи
Коментари Харесай

След намеса на ГЕРБ: ЕНП не позволи на представител на РСМ в ПАСЕ да говори от името на групата след нападки към България


„ България получи и публично опрощение за това, което се случи в залата на парламентарната асамблея “, акцентира Георг Георгиев

По време на съвещанието на парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург представителят на Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ от Северна Македония Александър Николовски извърши тежко нарушаване на процедурите и правилника. Той си разреши да насочва груби нападки против България. Поради тази причина депутатите от ГЕРБ Георг Георгиев и Деница Сачева осведомиха неотложно ръководителя на групата на ЕНП, което докара до прекратяване на правото на Николовски да приказва повече от името на групата на ЕНП, съобщи БГНЕС.

„ Представителят на Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ взе правото да приказва от името на групата на Европейската национална партия (ЕНП). Това значи, че той би трябвало да изрази по избрана тематика позицията на цялата партия, а не своята персонална, не на националната партия, която съставлява, а на партията ЕНП. Той злоупотреби с тази процедура като в триминутно изявление тъкмо седем пъти нападна България по тематика, която даже не е от компетентността на групата на парламентарната асамблея на Европа, а на комитета на министрите. Това беше явно целенасочена офанзива, авансово замислена, режисирана “. Това заяви особено за Агенция БГНЕС Георг Георгиев, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„ Както знаете ние с сътрудниците от РСМ постоянно се опитваме да бъдем оптимално градивни и да изпълняваме общите задължения. За страдание обаче се стига до моменти, когато РСМ и нейни представители злоупотребяват, в това число и с процедури, за да уязвят България по разнообразни тематики “, съобщи още Георгиев и добави: За страдание ние не можехме в нито един миг да си представим, че такава голяма корист и с процедури, и с устав, и с положителни практики в парламентарната асамблея би могла да се случи.

„ Нашата реакция нямаше по какъв начин да закъснее и заради тази причина ние информирахме ръководителя на групата на ЕНП /Александър Почей, бел.ред./, че има такава корист с правилника, което докара до следствие – прекратяване на правото на въпросния представител да приказва повече от името на групата на ЕНП, което прекратяване беше посрещнато с овации от останалите колеги-членове на всички делегации, които членуват в групата на ЕНП “, изясни Георгиев. Той посочи, че оттук насетне на лицето от Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ ще му бъде неразрешено да се изрича по такива въпроси. „ България получи и публично опрощение за това, което се случи в залата на парламентарната асамблея “, акцентира още той.

„ В последна сметка аз считам, че ние не би трябвало да използваме по сходен метод интернационалните конгреси, интернационалните организации, освен да се уязвяваме, само че и да се опитваме да нападаме по метод, който не е подобаващ за едни другарски страни, такива каквито ние се надяваме да бъдем с РСМ “, разясни депутатът.

„ Всичко, което ние сме правили постоянно на всички равнища, във всички взаимни конгреси, в които сме взели участие, е да се поддържаме прецизно към договореностите, които са скрепени сред нас, от една страна от заключенията на съвета, които бяха реализирани в границите на френското председателство на Европейски Съюз, на двустранния протокол, който е сред двете ни страни и най-много основата – договорът за другарство и добросъседство. Ние виждаме по какъв начин от отсрещната страна в нашата западна съседка това не се интерпретира като израз на благосклонност от страна на България. България, която когато се отнася до човешки права, беше неведнъж нападната от жители на РСМ - спомняте си побоят над Християн Пендиков в Охрид единствено тъй като е българин и намерено обявява своето българско съзнание, знаете за законодателството, което беше признато единствено с цел да се закрият българските клубове там. Всичко това основава обстановка на напрежение, извънреден език на омразата, нарушение на човешки права, които България няма по какъв начин да търпи и да толерира “, акцентира още той.

„ Ние сме се посветили на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, ние оказваме помощ на РСМ по всеки вероятен метод, само че те се пробват да подкопаят към този момент постигнатото. Напредък и интеграция в Европейски Съюз се реализират на база полезности, обща визия и в последна сметка това не е единствено политика, това е нашето общо виждане за метода, по който би трябвало да споделяме това огромно европейско семейство “, разясни депутатът от ГЕРБ и добави: За страдание това не го следим, само че би трябвало да се знае, че България ще продължи да бъде на своите позиции, кардинално да ги отстоява, да оказва помощ, да сътрудничи, да изповядва правилата на другарство и добросъседство, само че и тогава, когато бива нападната, то безусловно в прорез с всевъзможни процедури, с всевъзможни практики, да се опълчва, тъй че въпросният господин си получи наказването. Оттук нататък уповавам се да знае, че против себе си има една сериозна, солидна страна и нейните представители няма да разрешат да се злоупотребява с нея “, сподели в умозаключение Георг Георгиев

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР