България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол

...
България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол
Коментари Харесай

ГЕРБ: България е отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за COVID -

България, Полша и Унгария не вземат участие в интервенцията на Европол " Сентинел ", която проверява злоупотреби с фондове, предопределени за възобновяване след пандемията от COVID-19. Данните се съдържат в отчет на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, който ще бъде гласуван на следващия ден в пленарна зала, настояват от ГЕРБ.

" В отчета, който ще гласуваме на следващия ден, се акцентират три страни - България, Полша и Унгария, които са отказали присъединяване. Операцията започва на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички страни членки са разпратени предложения да вземат участие. Неколкократно на България е било припомнямо, подканвана е да вземе присъединяване. Това по този начин и не се е случило. Към момента съм изправен пред неприятната обстановка да се постанова да изяснявам на сътрудници от какво се тревожи българското държавно управление и за какво Министерство на вътрешните работи не се е съгласило да взе участие в тази интервенция и Европол да проверява по какъв начин са харчени парите за Коронавирус, които Европейски Съюз отпусна за България ", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

" За страдание това съответства и с нещо друго. Изпълнителният шеф на Агенцията за одит на средствата от Европейски Съюз беше отхвърлен, като беше изменен и устройственият устав на организацията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява само от финансовия министър. Това наподобява на свръхконцентрация на власт, в случай, че тази организация е самостоятелна и не зависи от мандата на един или различен министър, а е с петгодишен мандат. Тя би трябвало да управлява държавното управление по какъв начин харчи парите от Европейския съюз " - сподели още Новаков.

Според него има " подозрения, че нещо се прикрива поради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския поданик и на неговото финансиране ".


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР