България поиска от страните членки на Европейския съюз да изразят

...
България поиска от страните членки на Европейския съюз да изразят
Коментари Харесай

СЛЕД ПОБОЯ: България настоява за солидарност от ЕС за случая с Християн Пендиков

България изиска от страните членки на Европейския съюз да изразят взаимност със София по отношение на напрежението със Северна Македония и натиска върху българската общественост.

Министърът на външните работи Николай Милков, който взе участие в срещата на министрите на външните работи на Европейски Съюз в Брюксел, съобщи, че е уведомил сътрудниците си министри за случилото се в Охрид, само че в по-дълъг подтекст.

„ Не става въпрос единствено за този случай, а за ескалация на напрежението и ескалация на напън върху българската общественост там. Започна с приемането на законодателна принуда против българската общественост и нейното право на сдружаване, което сподели, както споделих на сътрудниците, незабравим консенсус сред ръководещи и съпротива на антибългарска основа. Това е доста сериозен знак, тъй като опозицията там и ръководещите не се схващат по редица въпроси. След това имаше палеж на българския клуб в Битоля, за който беше наложена условна присъда, по-късно имаше три набези против клубове и една пукотевица по един от тях, като отговорните по този начин и не бяха открити “, сподели той.

Все още е рано да се каже дали останалите страни в съюза са солидарни, защото тази точка не беше част от дневния ред на срещата на външните министри. В края на срещата Милков сложи въпроса пред сътрудниците си и чака реакция от страна на Европейски Съюз в бъдеще.

Не е изключено в бъдеще България да употребява правото на несъгласие във връзка с Северна Македония, само че министър Милков разяснява, че към този момент това не би трябвало да се случва.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР