България подкрепя усилията за пускане на проекта в редовна експлоатация

...
България подкрепя усилията за пускане на проекта в редовна експлоатация
Коментари Харесай

Президентът: Междусистемната газова връзка между България и Гърция е от огромно значение за реалната диверсификация в доставките на енергийни ресурси 

България поддържа напъните за стартиране на плана в постоянна употреба допустимо най-бързо, съобщи президентът

Междусистемната газова връзка сред България и Гърция е план от значително значение освен за задълбочаване на стратегическото партньорство сред нашите две страни, само че и за реализиране на действителна диверсификация в доставките на енергийни запаси за България и за страните от Централна и Източна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на срещата със притежателя и управлението на строителната компания, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „ Авакс “ и с управлението на плановата компания, възложител на градежа – „ Ай Си Джи Би “. Изясняването на действителното положение на плана и нужните дейности за неговото оптимално бързо и дейно довеждане докрай, бяха във фокуса на диалога. В срещата участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

Държавният глава открои значимостта на плана за гарантиране на постоянното икономическо развиване на България, както и в поддръжка на европейската политика за подсилване на независимостта и сигурността в доставките на енергоносители. „ С президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и с министър-председателя Кириакос Мицотакис постоянно сме имали консенсус за значимостта на този план и единодушие за неговото навреме създаване “, акцентира Румен Радев. По думите на президента значимостта на този план в условия на тежка световна енергийна рецесия, на лимитирани доставки и на растящи цени, единствено ще нараства в бъдеще и България ще поддържа напъните за неговото стартиране в постоянна употреба допустимо най-скоро.

Затова президентът изрази вяра останалите довършителни действия по газовата връзка, измежду които интеграцията на системата за ръководство и надзор и строително-монтажните работи за неговата безвредна употреба, да бъдат завършени в сходство с националното и европейското законодателство и при цялостна готовност, както на строителя „ Авакс “ и на възложителя „ Ай Си Джи Би “, по този начин и с поддръжката на българското държавно управление.

Антонис Митзалис, притежател на „ Авакс “, увери, че от компанията осъзнават какъв брой значим е този план за България и района и работят интензивно, с цел да го приключат сполучливо. По думите му компанията е направила план във времето и строителните работи ще бъдат приключени по най-експедитивен метод в първите седмици на септември. Митзалис съобщи, че сдружението ще обезпечи двугодишен гаранционен интервал, в който ще се прави и поддръжката на интерконектора.

Проектът е на финалната права, съобщи от своя страна Теодора Георгиева -изпълнителен шеф на компанията възложител на градежа „ Ай Си Джи Би “. „Очакваме обектът да ни бъде предаден от строителя подготвен за употреба, в унисон с всички условия в законодателството в България “, съобщи тя. По думите й главните действия са изпълнени, само че има съпътстващи работи, които са наложителни, преди планът да бъде въведен в употреба.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР