България подготвя меморандум с правителствата на държавите от Западните Балкани

...
България подготвя меморандум с правителствата на държавите от Западните Балкани
Коментари Харесай

Московски: Подготвяме меморандум с правителствата от Западните Балкани за намаляване на цените на роуминга

България приготвя меморандум с държавните управления на страните от Западните Балкани за намаляването на цените на роуминга. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски по време на откриването на конференция „ Логистични хоризонти 2025 ". Московски акцентира, че една от главните задания по време на Българското Председателство ще е присъединението на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. „ Свързаността във всичките ѝ форми е от изключителна значимост за приобщаването на балканските страни към Европейски Съюз и ние ще работим тя да стане факт. Намаляването на цените на роуминга е значима стъпка в този развой ", добави той.

В момента цените на диалозите със страните от Западните Балкани са извънредно високи (сто пъти спрямо националните тарифни проекти в България, които са годни и при пътешестване в Европейския съюз). По думите на министър Ивайло Московски, анализите демонстрират, че доста огромен брой туристи и хора, правещи бизнес, са съществено заинтригувани да се понижат тези цени. „ Подписването на тези междуправителствени спогодби е израз на нашата политическа воля, с която ще изпратим ясно обръщение, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна значимост за целия Европейски съюз. Считам, че това ще стимулира телеком операторите да сключат съглашения за действително понижаване на цените за диалози в роуминг и за прилагане на интернет ", съобщи министърът.

Транспортната съгласуваност на Западните Балкани е различен акцент, който ще даде нова вероятност за развиването освен на региона, само че и на целия Европейски съюз, уточни Ивайло Московски. Включването на Коридор № 8 в Берлинския развой бе първата крачка в тази посока, а идната е свързването на София и Скопие с магистрален път и железопътна линия. Осигуряването на нужния финансов запас за цялостното създаване на Коридор № 8 е от особена значимост за нас, съобщи министър Московски.

„ В автомобилния бранш ще предприемем дейни дейности за понижаване на административната и финансова тежест на транспортните компании. При разискването на по този начин наречения закон " Макрон " пред Съвета на министрите по обществена политика в Европейски Съюз, частта, касаеща транспортния бранш, бе напълно извадена. Ще защитим оптимално ползите на българските компании, с цел да няма никаква тежест към тях - нито административна, нито финансова. Предстои да изготвим особено законодателно предложение за командироването и почивките на интернационалните водачи и каботажната активност ", заяви Ивайло Московски. Той добави, че чака съществени диспути към концепцията за възбрана на водачите да употребяват седмичната отмора на борда на транспортните средства, както и препоръчаните разпореждания за наложително връщане на водачите в страните им, на всеки три седмици. „ Предложените ограничения засягат главно периферните страни на Европейски Съюз, включително и България, и ще работим за приемането на прецизни и обективни разпореждания на равнище Европейски съюз ", безапелационен бе министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР