Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на новия

...
Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на новия
Коментари Харесай

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на новия краткотраен президент на Иран Мохамад Мохбер в понеделник, с цел да изрази съболезнованията си за  описвайки го като " благонадежден сътрудник, който е дал скъп персонален принос " в двустранните връзки, предава " Ройтерс ".

" Двете страни подчертаха взаимното си предпочитание за по-нататъшно поредно подсилване на всеобхватното руско-иранско взаимоотношение в интерес на народите на двете страни ", сподели Кремъл в своя прочит на диалога Путин-Мокбер.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу сподели, че Москва може да помогне на Иран в следствието на злополуката.

През януари съветското външно министерство съобщи, че нов междудържавен контракт, отразяващ " невиждания напредък " в връзките сред Русия и Иран, е във финалната фаза на координиране и се чака Путин и Раиси да го подпишат скоро.

Путин организира петчасови диалози с Раиси в Кремъл през декември и е разговарял с него по телефона през март и април, съгласно уеб страницата на Кремъл.

Подобно на Северна Корея, чийто водач в Далечния изток на Русия предишния септември, Иран е заклет враг на Съединените щати и може да даде на Москва военна техника за войната й в Украйна, където Русия необятно употребява ирански дронове.

Руският заместител външен министър сподели в понеделник, че Москва чака всички съглашения с Иран да бъдат изпълнени.

Кремъл сподели, че Путин е разговарял с иранския дипломат в Москва късно вечерта в неделя след новината за злополуката с хеликоптер.

Путин също изпрати своите съболезнования на висшия водач аятолах Али Хаменей.

" Сейед Ибрахим Раиси беше извънреден политик , чийто цялостен живот беше отдаден на работа на Родината ", сподели Путин в телеграмата си.

" Като същински другар на Русия, той даде скъп персонален принос за развиването на добросъседските връзки сред нашите страни и постави огромни старания, с цел да ги докара до равнището на стратегическо партньорство.
 Реакции на международни и районни водачи на гибелта на иранския президент
Реакции на международни и районни водачи на гибелта на иранския президент

Представяме някои от изказванията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР