България пази тайна какво оръжие изпраща на Украйна, стана ясно

...
България пази тайна какво оръжие изпраща на Украйна, стана ясно
Коментари Харесай

България пази тайна какво оръжие изпраща на Украйна

България пази загадка какво оръжие изпраща на Украйна, стана ясно от изявление на служебния министър на защитата Димитър Стоянов пред bTV през днешния ден. Информацията е класифицирана, като предлагането за грифа е отправено от началника на защитата, а и напътствията на самия Стоянов били такива.

" Всяка една страна избира метода. Според мен по тематиката е ненужно да се шуми ", сподели Стоянов на въпрос за какво другите страни оповестяват помощта, а нашата не. Все отново издаде, че тя е най-вече за сухопътните войски.

„ Изпратените оръжия няма да компрометират качествата на българската войска. Това, което изпращаме, е в топ три на настояванията на Украйна – ракетни системи С300, изтребители МиГ-29 и Су-25 не изпращаме “.

При преценката какво да се даде първо били съобразени потребностите на българската войска.

" Съгласуване е с украинската страна. Колегите от Украйна ще останат удовлетворени “, добави той и посочи, че въоръжението е главно за сухопътните войски.

„ Няма смисъл от звук в системата. Подготвихме отчет. Изпратихме два листата с въоръжение – един за предоставеното въоръжение за Украйна и един за въоръжението, което ще се употребява за подготвителната задача EUMAM ”, изясни министърът.

Стоянов дефинира като " безразсъдно " решението на Народното събрание при четворната коалиция за ремонт на украинска военна техника - тъй като развалената техника мъчно ще се придвижи до България. Към момента няма поръчки за ремонт от украинската страна.
 Новото потомство изтребители
Стоянов посочи, че е допустимо първите изтребители F-16 да са подготвени през 2024 година, само че това не е доказано. Проблемно се оказва образованието на водачите: „ По контракт 14 водачи би трябвало да бъдат подготвени, само че до 2025 година ще имаме подготвени единствено двама. Ще ни е проблематично и невероятно тогава да носим бойно дежурство “, уточни той.

„ Изпратихме 4 писма – до Съединени американски щати, Израел, Франция и Швеция. Вече са извършени работни срещи с Франция и Швеция, а идната седмица чакаме и с Израел. Нямаме подадени предложения. Имах среща с посланика на Съединени американски щати, където сложих въпроса – отговорът бе, че сега нямат опция все още, само че обмислят разновидности “, разяснява Димитър Стоянов.

Министърът заяви, че на 1 декември документите за изпращаното оръжие са предоставени на Народното събрание, дружно с втори лист - за въоръжението при подготвителната задача EUMAM.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР