България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и

...
България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и
Коментари Харесай

Димитър Стоянов пак: Каквото сме дали, дали сме на Украйна

„ България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна и поддържа нейната европейска интеграция “. Това съобщи министър Димитър Стоянов на неофициалната среща на министрите на защитата на страните-членки на Европейския съюз в Стокхолм. На нея бяха разисквани развиването на задачата на Европейски Съюз за даване на помощ в поддръжка на Украйна (EUMAM) и помощта за страната в границите на Европейския механизъм за поддръжка на мира.

Министър Стоянов посочи ролята на Европейската организация по защита (ЕАО) за инициирането на съответни планове за взаимни публични поръчки. „ Агенцията има опит и потенциал да извърши сполучливо тази задача. Смятаме, че планът за муниции на ЕАО е изключително подобаващ за обезпечаване на нужните муниции на Украйна и ние го поддържаме “, уточни той.

„ Ние работим сполучливо с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се прави оценка деликатно, в сходство с нашите благоприятни условия. В осъществяване на решението на Народното събрание,  военна техника и муниции бяха превозени в Украйна по-рано тази година “, уточни министър Стоянов. Той означи, че наред с военно-техническата поддръжка, страната ни взе участие в EUMAM с инструктори, които ще образоват украински военнослужещи на територията на държави-членки на Европейски Съюз за потреблението на предоставеното в границите на задачата въоръжение и техника, както и с образование на бойни санитари на българска територия.  

На форума министрите на защитата разискаха и настоящото положение на военните задачи и интервенции на Съюза, както и готовността на общността да отговори на актуалните опасности и закани за сигурността. 

 
ТЕМА преди 4 часа 604 преди 5 часа 1068 преди 1 ден 1132
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР