България отпуска 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ на

...
България отпуска 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ на
Коментари Харесай

Даваме 3,5 млн. лв. в помощ на страни от Западните Балкани, Източна Европа и Кавказ

България отпуска 3 485 028 млн. лева безплатна помощ на страни от Западните Балкани, Източна Европа и Кавказ за финансиране на планове за развиване на образованието, науката, културата, обществената интеграция и гражданското общество. Правителството даде единодушие Министерството на външните работи да подписа съответните съглашения за даване на средствата.
Одобрени са общо 42 плана от 9 страни: Република Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Република Албания, Република Молдова, Украйна, Република Армения и Грузия. Сред тях са план за подкрепяне на образованието в Босилеград, Република Сърбия, на стойност 35 000 лева, план за подсилване на европейското измерение в образованието в Сърбия на стойност 45 000 лева 180 000 лева ще бъдат отпуснати за възстановяване на инфраструктурата на комплекса Нешков връх в сръбската община Димитровград.
В Република Северна Македония ще бъдат финансирани общо 10 плана, измежду които план за научни подводни и археоложки проучвания на Охридското езеро на стойност 48 895 лева, план за реорганизация на мостове в град Струга и региона на обща стойност 200 000 лева, както и планове за възстановяване на разговора сред медиите от Република Северна Македония и Република България, планове за развиване на културата, образованието и гражданското общество.
В Босна и Херцоговина ще бъдат финансирани действия за възстановяване изискванията на образование в детски градини и учебни заведения, в Косово - за възстановяване изискванията на образованието, в Република Албания - за възстановяване на пътната инфраструктура. В Република Молдова за финансиране са утвърдени 3 плана, които ще бъдат осъществени в град Тараклия. Сред тях 190 349 лева ще бъдат отпуснати за ремонт на инфекциозното поделение в районната болница. Проектите в Украйна, Република Армения и Грузия са ориентирани към развиване на образованието и гражданското общество.
Средствата по финансиране на плановете са от бюджета на Министерството на външните работи за 2019 година, предопределени за публична помощ за развиване и филантропична помощ. Изборът на плановете, осъществен дружно със страните-бенефициенти, е в сходство със дилемите на българската външна политика, измежду които са подсилване европейската вероятност на страните от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развиване на страните сътрудници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР