България отново се нареди сред държавите с най-мръсен въздух в

...
България отново се нареди сред държавите с най-мръсен въздух в
Коментари Харесай

Въздухът в София: Какво дишаме и какво да очакваме за празниците?

България още веднъж се подреди измежду страните с най-мръсен въздух в света. По данни на уеб страницата iqair.com равнището на фините прахови частици във въздуха в столицата през днешния ден е 133 микрограма на пространствен метър.

Това подрежда страната ни на 18 място по отношение на останалите страни, посочени в уеб страницата.
У нас - най-големият замърсител в днешния ден е Разлог, след него се подрежда София, а след това - Троян и Габрово. Най-чисто е в Бургас, Варна и Добрич.

Какво демонстрират данните за качеството на атмосферния въздух в другите европейски страни? Във Виена да вземем за пример равнището през днешния ден е 80 микрограма на пространствен метър, в Прага - 70 mg/m3, в Берлин - 59 mg/m, в Париж - 33 mg/m3. Европейската столица с най-чист въздух през днешния ден е тази на Белгия. В Брюксел равнището на фините прахови частици е едва 6 микрограма.

В съседните ни балкански държави качеството на въздуха е сходно с това у нас. В столицата на Северна Македония са измерени 153 mg/m, а в тази на Сърбия - 109 mg/m3
В международен мащаб най-мръсен е въздухът в Индия и Ирак, а най-чист - в Австралия и Камбоджа.

Препоръките на експертите са сензитивните групи хора да носят маски на открито, при завишени равнища да не се държат отворени прозорците на домовете ни и да избягваме физически дейна активност на открито.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР