България отново не одобри началото на преговорите на Северна Македония

...
България отново не одобри началото на преговорите на Северна Македония
Коментари Харесай

България не пусна Северна Македония, но Съветът на ЕС изрази оптимизъм за преговорите |

България още веднъж не утвърди началото на договарянията на Северна Македония с Европейския съюз на Съвета по общи въпроси, състоял се през днешния ден. Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което приключва на 31 декември, изрази през днешния ден очакване, че въпросът за начало на договарянията за присъединение на Република Северна Македония (РСМ) и Албания ще се реши скоро, заяви Българска телеграфна агенция.

За да стартират договарянията, би трябвало да бъдат одобрени преговорните рамки. Този развой ще стартира допустимо най-скоро, откакто в България към този момент има ново държавно управление, съобщи Гашпер Довжан, държавен секретар на Министерство на външните работи на Словения. Големи оптимисти сме, че ще може да продължим по същия път допустимо най-скоро, добави той на конференция след днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси.

В известие на Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз се показва, че на днешното съвещание нашата страна е удостоверила, че не може да утвърди плана на преговорна рамка и установяване на краен период за привикване на първа междуправителствена конференция (начало на договарянията - бел. кор.) с РСМ, защото условията на националната Рамкова позиция, подкрепена с декларация на Народното събрание, не са изпълнени. По гледище на България Съветът удостовери, че цялостното осъществяване на буквата и духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, е част от присъединителния развой, се добавя в текста.

Посланик Румен Александров е изразил готовността на България да продължи директния разговор със Скопие за намиране на решение на зародилите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на контракта и отбраната правата на жителите с българско съзнание. България удостовери, че поддържа консенсуса за приемане на преговорната рамка и привикване на първа Междуправителствена конференция с Албания, въз основа на личните й заслуги, написа в известието. Добавя се, че нашата страна остава ангажирана с европейската вероятност на шестте страни от Западните Балкани и Турция.

В заключенията от днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз е записано, че съществуващите двустранни съглашения на Скопие с Атина и София би трябвало да бъдат прилагани добросъвестно. Съветът отбелязва значимостта от постигането на трайни резултати от използването на тези съглашения
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР