България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане

...
България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане
Коментари Харесай

Защо получаваме най-ниските заплати в ЕС?

България още веднъж е на дъното в Европейския съюз по възнаграждение на труда. Докога ще оглавяваме отрицателните ранглисти на Европа и ще стигнем ли румънците? Отговори на тези въпроси потърсиха гостите в „ Здравей, България ” по NOVA - членът на УС на БСК Иван Велков, Християн Петков, действен шеф на кариерен уебсайт, зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев и Мария Стоева, експерт по човешки запаси в компания за асортимент на личен състав.

Данни на Евростат демонстрират, че в страната ни минималната работна заплата е надалеч под тези в доста европейски страни. У нас тя е 398 евро. За съпоставяне – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.

По думите на Мария Стоева по-коректно би било да се съпоставят междинни работни заплати, а не минимални. Специалистът по човешки запаси твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил максимален от целия Европейски съюз.

Експертите са безапелационни, че сравняване по идентични браншове или географски сходни обитаеми места би било по-коректно, в сравнение с това на минимални работни заплати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР