България остава на 111-о място по свобода на медиите. Международната

...
България остава на 111-о място по свобода на медиите. Международната
Коментари Харесай

"Репортери без граници" сложи убийството на Виктория в графата покушение над журналист

България остава на 111-о място по независимост на медиите. Международната неправителствена организация " Репортерите без граници " разгласява годишния си отчет за Индекс на свободата на пресата.

Това е същата позиция, която страната ни заемаше и предходната година. Класирани са общо 180 страни. На първите 3 места са три скандинавски страни - Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

Журналистите все по-често са обект на принуждение, демонстрира още отчетът. Омразата, насаждана към съсловието от страна на политици популисти и властнически водачи, се трансформира във физически офанзиви по целия свят. Само 8% от изследваните 180 страни са в обстановка " добра ".

В отчета на " Репортери без граници " обаче има сериозен гаф, който слага под въпрос легитимността на цялото проучване за България. Самото заглавие е:  " Убийство през 2018, трето в Европейски Съюз за година ". 

" Може би някои са очаквали усъвършенстване в положението на медийната независимост в България през 2018 година, тъй като страната беше ротационен ръководител на Европейска комисия, само че вместо това имаше ликвидиране на журналиста Виктория Маринова ".

Това е началото на текста за България, който приказва за груба операция с обстоятелствата. Убийството на Виктория Маринова не беше политическо, както се пробват да внушат " откривателите ", нито беше поради нейната работа. Става въпрос за тежко престъпно закононарушение, разкрито от българските и немските управляващи, за което има арестуван, с повдигнати обвинявания, който е изправен пред българския съд и чийто развой е обществен.

Пришиването на " случая Виктория Маринова " с тези на убитите проверяващи публицисти Ян Куцияк и Дафне Галисия издава и очевидната нужда на сценаристите на отчетите да ги създадат скандални.

" Докладчиците " за България обичайно очевидно са семейство Прокопиеви, които самолично са съчинили следния откъс:  " В същото време се усили натискът на правораздавателните органи върху самостоятелни медии като групата " Икономедиа ". Заплахите против кореспонденти набъбнаха през последните месеци до степен, че да си публицист в България към този момент е рисково ".

Вероятно семейство Прокопиеви визират проблемите на издателя Иво Прокопиев, само че и те не са поради неговата журналистическа активност, а поради приватизационните му интензивности, с които е с повдигнато обвиняване в компанията на двама представители на изпълнителната власт - министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Обвинението на Прокопиев е повече от съществено - пране на пари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР