България Още разкази за издевателства над възрастни хора в дома

...
България Още разкази за издевателства над възрастни хора в дома
Коментари Харесай

Още разкази за издевателства над възрастни хора в дома в Пловдив

България Още разкази за издевателства над възрастни хора в дома в Пловдив Ще има ли осъдени за невижданата експанзия?  Василена Василева 21 януари 2020, 09:40  Още разкази за издевателства над възрастни хора в дома в Пловдив
Още разкази за издевателства над възрастни хора в дома в Пловдив
 Грипна почивка в Карнобат
Грипна почивка в Карнобат
 Нинова: Мегахолдингът за ВиК няма да реши проблемите
Нинова: Мегахолдингът за ВиК няма да реши проблемите
 Чака ни малко захлаждане, само че снегът е мираж
Чака ни малко захлаждане, само че снегът е мираж
 Болните от грип се усилват - в кои общини оповестиха зараза
Болните от грип се усилват - в кои общини оповестиха зараза
 Откриха мъртвец на мъж в напоителен канал в Пазарджишко
Откриха мъртвец на мъж в напоителен канал в Пазарджишко
 Италианският отпадък на бургаското пристанище не е рисков
Италианският отпадък на бургаското пристанище не е рисков
 Може ли и София да остане без вода
Може ли и София да остане без вода

ще разкази за издевателството и издевателствата над пациенти в дома за възрастни хора с деменция в Пловдив. В понеделник Криминална полиция и прокуратурата влязоха в постройката. Разследването се случи след репортаж на NOVA, който разкри бруталното отношение на личния състав към пациентите.

Ужас в дом за възрастни хора, чиновници ги бият и наскърбяват

Показни убийства, свирепост... Обръща ли внимание страната

В дома за едно свободно място се борят 60 индивида. Услугата е нова, за нея са изхарчени доста пари, а в действителност настанените биват подложени на физически и душевен тормоз от страна на личния състав.

"В разказите, които чух в репортажа, разпознах случаите на татко ми. Имах подозрения, че стават нередности. Няколко пъти съм виждала синини по ръцете му, даже ухото му беше сцепено. Когато попитах личния състав по какъв начин се е случило това, те ми отговаряха, че е падал и се е наранявал. Повярвах на тези думи, тъй като той в действителност беше трудноподвижен. Синините изглеждаха като от мощен удар, огромни кръвонасядания ", описа Анна Колева-Кадирова, щерка на мъж, умрял в дома.

Спецоперация в Галиче, близки на убитата Андреа желаят: Глава за глава

Тя показа още, че един път, когато си тръгвала, жена, грижеща се за хората от вкъщи, се приготвяла да къпе татко ѝ. А той от своя страна отвърнал пред нея и шефката на дома Тянева - "няма да ме биеш ".

"Тогава попитах дали това в действителност се случва. Тянева сподели, че няма такива неща. Помислих, че татко ми си фантазира в резултат на деменцията. Имам информация, че баща ми е бил изкъпан и оставен влажен и гол на течение, вероятно, с цел да се разболее ", сподели Кадирова.

Младеж преби малолетната си другарка

Зам.-кметът по обществените действия в Община Пловдив Анести Тимчев разяснява, че за нея това е чудовищно закононарушение на хора по отношение на хора.

"Винаги съм казвал, че никой няма право да се отнася към който и да е било по сходен метод. Неуважителен и нечовечен. Ще продължим да работим до момента в който установим всички отговорни детегледачки. Очакваме протокола от инспекцията на общественото министерство. Категоричен съм, че болногледачките ще бъдат уволнени. Ще съкратя отпуска на шефката на дома и ще се срещна персонално с нея. Последиците могат да бъдат единствено едни – тези, които са отговорни ще бъдат освободени от работа. Ще бъдат взети доста съществени ограничения ", уточни той.

И добави, че сигнали в общината не били постъпвали до момента в който казусът не почнал да се разяснява.

"Ще създадем организация за събиране на членовете на фамилиите на хората в дома. Искам да ги попитам дали имат някакви забележки и наблюдения ", означи Тимчев.

Екип на NOVA се добра до записи, които демонстрират какво се случва в обществената институция. На тях се чува по какъв начин болногледачки oбиждат, унижават и удрят стара жена. Центърът се води за един от най-елитните в Пловдив – по стратегия на общественото министерство и на общината. Влиза се с връзки. За едно място се борят 60 индивида.

По-рано шефката на центъра Марина Тянева изясни, че за лекуването на пациентите дава отговор психиатърката в него – доктор Константинова. Според Тянева чиновниците на Центъра се грижат добре за потребителите. Оказва се обаче, че не е тъкмо по този начин. От записите на служебната оперативка, излиза наяве, че шефката е знаела и за това, че болногледачи си разрешават да удрят пациенти, както и да се държат жестоко и цинично с тях.

Часове откакто Районна прокуратура-Пловдив се самосезира от медиите за брутално отношение към възрастни хора с деменция в общински център, престъпна полиция стартира инспекцията.

Злепоставяне и осъществена насила са двете закононарушения, които се проверяват, сподели районният прокурор Атанас Илиев, съобщи БГНЕС. Продължават инспекциите и в дома в Горско Косово.

Възможно е в хода на инспекцията да настъпят и нови правни квалификации. Тя ще обхване дълъг период от време, може би от самото основаване на центъра преди три години, без прокуратурата да изключва появяването и на нови нарушавания, посочи прокурорът.

В хода на инспекцията ще се проучат и три смъртни случая в Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив, защото за единия от тях има сигнал, че индивидът е простуден по немарливост.

"Има сложен проблем в домовете за възрастни хора. Трябва да се мисли и за законодателно решение на казуса с грижата за дементно заболели хора ", сподели пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ кметовете са тези, които би трябвало да са дейни и да търсят финансиране, както и да управляват тази децентрализирана услуга.

"Да допуснеш сходно отношение е нечовешко ", безапелационна е тя.

Диана Ковачева означи, че прокуратурата ще откри аргументите за високата смъртност в тези домове, само че че тази смъртност е показателна за неналичието на ясни критерии за метода на банкет.

"Директорът на дома в Горско Косово изнесе информация, че един човек е признат в 2.00 часа през нощта и е умрял в 2.45 часа, следва въпросът - по какъв начин този дом може да окаже помощ на подобен човек. Това не е приют. Има ли разграничаване? Защото това е обществена услуга ", уточни Ковачева.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР