България официално стана част от проекта за газопровода EastMed. По

...
България официално стана част от проекта за газопровода EastMed. По
Коментари Харесай

България подписа за газопровода през Средиземно море

България публично стана част от плана за газопровода EastMed. По проект тръбата ще преминава по дъното на Средиземно море и ще доставя природен газ от разработващо се находище край южния бряг на Кипър до Гърция, а оттова – към България и Италия.

Днес подписи в поддръжка на плана са поставили представители на България, Румъния, Унгария, Сърбия и Северна Македония. Те, дружно с трите водещи плана страни – Гърция, Кипър и Израел, изпращат писмо до европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон, в което се акцентира значимостта на EastMed за енергийната непоклатимост в района, съобщи гръцкото издание Катимерини.

Министрите на енергетиката на осемте страни в този момент за първи път приканват Брюксел да показва поддръжка за осъществяването на плана. По-рано по въпроса сред страните беше подписано междуправителствено съглашение в Атина през януари 2020 година Предстои страните да изготвят работна група, която да почисти техническите аспекти на плана.

Очаква се тръбопроводът да е подготвен към 2027 година Неговата планова дължина е 1900 км, а потенциалът му – 10 милиарда куб. м. годишно.

През предходната година Гърция влезе на няколко пъти в остри връзки с Турция, която организира няколко задачи за търсене на природен газ в района. Гърция подписа съглашение с Кипър и Египет за установяване на границите на интернационалните води в Източното Средиземно море, който контракт обаче се оспорва от Турция.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР