България очаква отговор от Газпром“ до края на деня дали

...
България очаква отговор от Газпром“ до края на деня дали
Коментари Харесай

Росен Христов: България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня


България чака отговор от „ Газпром “ до края на деня дали ще бъдат обновени договарянията за доставка на природен газ. Това сподели служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев с представители на управлението на фирмите Gastrade и Copelouzos Group.

На срещата бяха разисквани опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис.

Служебното държавно управление чака съветската компания да уточни човек, с който българската страна ще може да договаря.

„ Ние не желаеме да променяме контракта с „ Газпром “. Искаме да стартираме договаряния, с които да изпратим нашите стремежи за някои модификации, в това число разсрочване на доставките по този начин, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с заплащането, както вероятно да обсъдим и цената “, изясни служебният енергиен министър.

Той съобщи, че е реализирано съглашение да се удвои потенциалът, който България има в терминала за полутечен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис.

" Това е част от нашата тактика за диверсификация и устойчиво снабдяване на газ от различни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим опциите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните компликации, които имахме, свързани с офертата на „ Шиниър “ и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дълготрайно съдействие “, разяснява още Христов за провелата се през днешния ден среща при президента.

„ Увеличението на потенциала не коства нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово присъединяване в самия план е едно, а потенциалът е нещо напълно настрана. В момента го усилваме двойно “, добави още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР