България очаква нова динамика и наваксване на изоставането в работата

...
България очаква нова динамика и наваксване на изоставането в работата
Коментари Харесай

Радев: С Македония споделяме обща история, култура, религия и език

" България чака нова динамичност и наваксване на изоставането в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси сред България и Република Северна Македония. "  

``
реклама

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден в Скопие, откакто участва на церемонията по встъпване в служба на президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски, написа offnews.bg. Президентът Радев беше единственият държавен глава от държава-членка на Европейския съюз и първият провел двустранна среща със Стево Пендаровски след встъпването му в служба. В Скопие българският президент организира среща и с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери.

" Дълг на българския президент е да участва на встъпването в служба на президента на братска Република Северна Македония ", уточни Румен Радев и дефинира като доста ползотворни диалозите и с ръководителя на Народното събрание, и с новия президент Стево Пендаровски. „ Очаквам доста. Споделихме тематики от необятен набор, които касаят и европейската, и евроатлантическата вероятност на Република Северна Македония и нашите двустранни връзки “, акцентира президентът. 

По думите на Румен Радев, България би трябвало да следва европейски метод към Република Северна Македония и да поддържа нейните старания за покриване на критериите за участие в Европейски Съюз. Европейската и евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка е от извънредно значение за страната ни, добави президентът. „ Защото, както споделих и на двамата, ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, просвета, вяра и език. От друга страна ние би трябвало да подхождаме към Македония на основата на европейските полезности за добросъседство и да прилагаме европейските правила и критерии, когато отстояваме нашия народен интерес “, акцентира още президентът.

" В рамките на договарянията за подписването на двустранния контракт за добросъседство не сме притискали Република Северна Македония с някакви ултиматуми за период, само че ние чакаме, както заявих през днешния ден доста ясно, че активността на тази комисия би трябвало да има и по-голям, по необятен набор и не може да продължава до безспир ", разяснява Румен Радев. По думите му България чака всички неща, които би трябвало да се случат по контракта, да залегнат и в учебниците, книгите, медиите, съзнанието и настройките на хората, тъй като един ден може да се окаже, че Република Северна Македония от дълго време е фиктивен член на Европейски Съюз, а има останали противоречиви въпроси, които може да основават проблеми, което не е в духа на две държави-членки на Европейски Съюз. 

„ Това значи да имаме безапелационна и мощна поддръжка за европейската вероятност на Република Северна Македония. Разбира се, не безусловна, само че с ясни и откровени условия, тъй че ние да бъдем безусловно предсказуеми и да знаем накъде вървим и какво пожелаваме “, уточни президентът. Условия, които да са основани напълно на европейските правила и полезности за добросъседство и на европейските одобрени механизми за отстояване на националния интерес. Смятам, че по този начин ще имаме една доста добра вероятност, една ефикасна поддръжка от наша страна, с цел да имаме дейно, а не официално обединена Европа, добави президентът. 

По време на срещата им в Скопие президентът Румен Радев е отправил и покана към президента Стево Пендаровски да посети страната ни.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР