България няма рубли и няма желание да плаща газа с

...
България няма рубли и няма желание да плаща газа с
Коментари Харесай

Милен Велчев: България нито има рубли, нито ще плаща с тях

България няма рубли и няма предпочитание да заплаща газа с тях. Плащанията ще продължат да са в евро през една или друга съветска банка, която ще ги обменя на пазара в Русия, сподели някогашният финансов министър Милен Велчев по Би Ти Ви. Така по думите му Русия си подсигурява, че приходите й в евро няма да бъдат замразени.

Според него Русия не може да се лиши от приходите от газ и виждаме, че не го прави. Ако можеше да го направи, щеше да предложи контрамярка на глобите.

Алтернативата на съветския газ за страната ни е азерският газ, в по-далечна вероятност - полутечен газ. Милен Велчев обаче изясни, че България не е прекомерно подвластна от газа като суровина. Не може напълно без него, само че електрическата енергия и въглищата може да заместят газа напълно в средносрочен проект, в случай че това се постанова.

Никой в стопанската система не печели от войната, счита Велчев. Може да се приказва кой губи повече и кой по-малко. Русия като изолиран участник в международната търговия сега губи доста, само че и Западът губи. Русия е прекомерно огромна стопанска система, с цел да чакаме, че ще изпадне в рецесия като Куба или Венецуела, които са доста подвластни от вноса на доста артикули. Докато Русия може да създава всичко, само че стандартът на живот на руснаците към този момент е паднал и ще продължи да пада.

Същевременно инфлацията у нас доста зависи от това какъв брой ще продължи войната. Ако се ожесточи, инфлацията може да е на тези равнища още доста месеци, само че при завършването на войната цената на енергоизточниците и храните ще стартира да спада.

Меморандумът с капиталовия фонд " Джемкорп " не постанова никакви задължения от страна на държавното управление, сподели Велчев. По думите му това е декларация за планове. Ако произходът на парите е чист, може единствено да се приветства влизането на всевъзможни частни капитали в България.

Велчев изясни, че с Атанас Бостанджиев - шеф на " Джемкорп ", са работили дружно като чиновници на ВТБ, " каквито към този момент не сме, той по-отдавна ". Сега самият Велчев няма вътрешна информация за активността на компанията, разказана от него като бутиков фонд. По думите му " Джемкорп " преди време е имала предпочитание да оздрави КТБ, само че това не се е осъществило.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР