България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма

...
България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: България няма много изправно оръжие. Ако го дарим - какво ще правим?

България няма доста ненужно оръжие, да не споделям, че няма доста изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива компликации. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в огромен % тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите качества. Така министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява по възможния експорт на оръжия към Украйна. И попита: " Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите отговорности за националната сигурност? ".

Стоянов разгласи, че има сигнали от Украйна, с които упорстват страната ни да помогне с оръжие. " Имат избран лист с стремежи какво да им бъде предоставено от страните. Но отново споделям - България не разполага с толкоз ненужно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим качествата си ", безапелационен е военният министър.

Министърът на защитата изясни, че Източният фланг към този момент е заздравен: " Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата идея, според която бяха основани батальонните бойни групи. България не прави изключение ", посочи Стоянов, който акцентира, че страната ни не е слабото звено в НАТО.

Рискът от нуклеарна война

Ядреното оръжие, Стоянов разяснява, че се преглежда като възпиращо, а не нападателно. " Заплахите, които идват от Русия, би трябвало да се одобряват съществено. Аз персонално се надявам, че разсъдъкът ще надделее и надали ще се допусне постигане до нуклеарна война. Защото в такава победител няма да има ", счита той.

НАТО стартира тренировки за отбрана при нуклеарен удар. Министърът на защитата обаче разясни, че те са рутинни. " Нищо чрезвичайно няма в тази ситуация ", съобщи Стоянов.

Хакерската офанзива

Военният министър обвърза хакерската атака към уеб сайтове на български институции със замесването на името на България във гърмежа на Кримския мост. " Те са свързани дейности, не е инцидентно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е взела участие по един или различен метод. В последна сметка страната ни не е взела участие във гърмежите. А хакерската офанзива беше отбита сполучливо ", увери той.

разяснява и някогашният началник на " Киберсигурност " в ГДБОП Явор Колев. " Атаката, осъществена в събота против български институции, не беше сполучлива ", сподели той. По думите му главната концепция на офанзивата е да компрометира съответната институция, че не се грижи задоволително добре за цифровия си облик.

" KillNet работи от началото на войната на Русия против Украйна. И е атакувала над 50 страни, членки на НАТО и обекти от голяма важност.

Пропаганден резултат

Нейните офанзиви имат повече агитационен резултат. Дойде ред и на България, само че са атакувани и страни от Европейски Съюз. Вероятно една от аргументите е по-голямата интензивност в българския политически живот ", добави той.

Колев посочи, че KillNet е поела отговорност за офанзива към уеб страниците на щатски летища, а преди този момент са атакували американска оръжейна компания. " Познавайки работата на Федералното бюро за следствие, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в къси периоди да бъдат арестувани, когато са отвън Русия ", уточни той.

Това, по думите му, е хакерска група, която се управлява от съветските служби. " В една тоталитарна страна няма по какъв начин една такава група да не бъде следена. Ако тя е независима, на петата минута ще бъдат пред вратите им. Ясно е, че дилемите ѝ се слагат. А и самата реторика е присъща на режима в Кремъл. Няма подозрение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия ", акцентира Колев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР