България няма финансов ангажимент към ротата Страйкър, предоставена ни от

...
България няма финансов ангажимент към ротата Страйкър, предоставена ни от
Коментари Харесай

Заков: Нямаме финансов ангажимент към ротата Страйкър

България няма финансов ангажимент към ротата " Страйкър ", предоставена ни от Съединени американски щати и ситуирана от началото на март на полигона " Ново село ".

Това сподели в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния надзор министърът на защитата Драгомир Заков.

Той акцентира, че като страна хазаин нямаме задължения за настаняването, финансовото и логистичното обезпечаване на присъединените към многонационалната бойна група сили и средства на Съединени американски щати.

Не заплащаме и за наличието на Военновъздушни сили на Нидерландия у нас. Има решение на държавното управление от 8 март т.г. за увеличаване защитата на въздушното пространство на страната взаимно с Военновъздушни сили на Нидерландия и в него се споделя, че България и Нидерландия поемат разноските за личните си сили и средства, изясни Заков. И посочи, че при форсмажор, при съществуване на опция, България дава логистична поддръжка, обслужване, с следващо възобновяване на изразходваните средства.

Т.е. българският поданик няма да заплати нищо за укрепване на личната ни сигурност - нито на Съединени американски щати, нито на Нидерландия, акцентира министърът. Обратно - те ще платят за нашата сигурност, което се назовава съюзна взаимност, означи той. По думите му България няма друга опция да усили бързо своята сигурност в този миг, когато се води война на няколкостотин километра от нас, единствената опция е посредством нашите съдружници.

Драгомир Заков напомни, че многонационалната бойна група е основана с решение на Министерския съвет от 27 януари т.г. за осъществяване на задания по увеличаване на отбранителния ни капацитет и е част от напъните за подсилване на източния фланг на Алианса, след съветската военна експанзия в Украйна.

На въпрос дали има информация за основаване на македоно-български задграничен легион " Тодор Александров " за присъединяване в бойни дейности на страната на Украйна, Драгомир Заков уточни, че Министерството на защитата няма пълномощия да проверява участие на български жители в разнообразни организации. Въпросът е на база изявления и фотоси в обществените мрежи, посочи Заков. Направената инспекция изрично откри, че става въпрос за изявления, чиято цел е въвеждане в илюзия и операция на публичното мнение, както и генериране на в допълнение напрежение, акцентира министърът. По думите му фотосите в съответната Facebook група са подправени, фотосите са обработени. Имало фотоси и от проруски уеб сайтове. В света се води яростна осведомителна война, на наша територия - също, един от методите да предпазим българските жители да не станат жертва на непознати опити за операции, е като даваме ясни политически сигнали и насочваме еднопосочни послания за нашите позиции кой е агресорът и коя е жертвата на спора в Украйна, посочи Драгомир Заков. Той прикани трибуната на Народно събрание да не се употребява за операция на публичното мнение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР