България няма да успее да се присъедини към еврозоната през

...
България няма да успее да се присъедини към еврозоната през
Коментари Харесай

Симеон Дянков: България няма да успее да влезе в еврозоната през 2024

България няма да успее да се причисли към еврозоната през 2024. Това съобщи някогашният финансов министър Симеон Дянков по Българска национална телевизия.

" Януари 2024 към този момент е невероятно. Но би трябвало да продължим да работим, което не може да стане със длъжностен кабинет, само че Българска народна банка да продължи да изяснява изгодите от еврозоната, да работим през 2025-2026 това да стане ", сподели той.

Бившият финансов министър прикани служебното държавно управление да усили с разпореждане минималната работна заплата без да вкарва план за гласоподаване в Народното събрание.

" Добре е държавното управление да реши този въпрос преди началото на идната бюджетна година, другояче партиите ще наддават и ще стигнем до доста по-големи суми, които не можем да си позволим ", посочи той.

Според него нарастването е добре да стане факт още от идващия месец като страната ни не може да си разреши минималната ставка да стане 850 лева, както желаят синдикатите, а най-вече - 800 лева - 810 лева.

" При минимална заплата от 800 лева - 810 лева, като се прибавят парите за прослужено време, може да се доближи брутен размер от 850 лева ", посочи той.

Дянков дефинира като логичен ход предлагането на служебното държавно управление за удължение на действието на Бюджет 2022 през идната година.

Според Симеон Дянков Бюджет 2023 несъмнено ще надвиши Маастрихтските критерии от 3% недостиг, само че не би трябвало са се разрешава да се отива доста оттатък тези стойности, тъй като един път надвиши ли се недостига, доста мъчно се слиза надолу.

Дянков уточни, че в случай че желаеме да си позволим повече обществени разходи, би трябвало да се покачат налозите.

Бившият финансов министър разяснява и политическата рецесия в страната. Въпреки че не вижда болшинство зад дълготрайна управническа визия, Дянков е оптимист за сформиране на кабинет с третия мандат сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ".

" Преди споделях, че ще е добре да има коалиция център-дясно - става въпрос за ГЕРБ, Демократична България, Политическа партия, може би и Движение за права и свободи. Вече обаче не считам, че това е доста допустимо. По-възможно е да има коалиция център - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Български напредък и Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия доста ясно схваща, че в случай че е в ръководството, може да прокара обществени решения, от което техният електорат да печели. И в случай че съумеят да влязат в кабинет, с колкото и къс мандат да е той, те въпреки всичко ще съумеят да подхващат решения, от които техния електорат ще завоюва ", разяснява Дянков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР